Belföld

László Csaba: a bevételek ellenállnak a gazdasági lassulásnak

admin
admin

2003. 06. 02. 14:12

A pénzügyminisztérium kész korrigálni az idei költségvetést az év végi deficitcél betartása végett, de nem kér költségvetés-módosítást a parlamenttől - mondta László Csaba pénzügyminiszter hétfőn a Dow Jones hírügynökségnek.

Határozottan elkötelezettek vagyunk a 4,5 százalékos GDP-arányos hiánycél mellett, és készek leszünk korrekciót végrehajtani, ha szükséges, de költségvetés-módosításra még csak nem is gondolunk – idézte a minisztert a hírügynökség.


A pénzügyminiszter nem részletezte, milyen korrekciókra gondol, de azt mondta, hogy a minisztériumnak van bizonyos mozgástere, és azt ki is fogja használni, hogy helyreállítsa a bizalmat az év végi célok iránt. Vannak valódi kockázatok a kiadási oldalon: a jelzáloghitel-támogatások, a gyógyszertámogatások és a bérek. De úgy gondoljuk, hogy vannak pótlólagos lehetőségek a bevételi oldalon is. A bevételek nem mutatják a lassúbb GDP-növekedés hatását. A növekedés lassulása nem ártott az exportnak. Úgy tűnik, hogy a magyar exportőrök kevésbé érzékenyek a GDP változásaira – idézte László Csabát a hírügynökség.

A tárca vezetője azt is megemlítette, hogy a gazdasági növekedést lassító kockázatok továbbra is nagyok, és a minisztérium minden bizonnyal felülvizsgálja az előrejelzését a májusi költségvetési adatok beérkezése után. A minisztérium idei célsávja 3,5-4 százalékos GDP-növekedés, a korábban jósolt 4-4,5 százalék helyett. A növekedés az első negyedévben 2,7 százalékos volt. Az elemzők egész évre 3 százalékot valószínűsítenek – írta a Dow Jones.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.