Belföld

A kormány bízik Magyarban – újabb biztos távozott az OM-ből

Sem Medgyessy Péter, sem pedig az SZDSZ bizalma nem ingott meg az oktatási miniszterben a tárcáját ért korrupciós vádak miatt - írja a Népszava. A tárcától időközben megvált az elmúlt héten kinevezett informatikai miniszteri biztos.

A fideszes Répássy Róbert korrupciós eseteket gyanít az Oktatási Minisztériumnál, emiatt kérte a kormányfőt, hogy indítson vizsgálatot. A Fidesz Magyar Bálint miniszter lemondását is sürgeti.


A miniszterelnök nem indít vizsgálatot

Informcáióink szerint továbbra is teljes a bizalom az oktatási miniszter iránt. A kormányszóvivő lapunknak úgy fogalmazott: semmilyen formában nem került szóba, hogy az ellenzéki támadások miatt távozna posztjáról Magyar Bálint. Gál J. Zoltán szerint a Fidesz vádjainak nagy részéről kiderült: azok csupán rágalmak és csúsztatások, ezért nincs is ok arra, hogy a miniszter távozzon posztjáról. Hozzátette, Medgyessy Péter miniszterelnök nem tervezi, hogy vizsgálatot indítson az oktatási tárcánál, noha Répássy Róbert erre kérte.


Kuncze elégedett


Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke sem értékeli úgy a minisztériumnál kialakult helyzetet, hogy amiatt Magyar Bálintnak távoznia kellene. “Továbbra is töretlen az SZDSZ bizalma Magyar Bálint iránt” – mondta a pártelnök. “Ebben az esetben nem is korrupciós ügyekről, csupán álügyekről beszélhetünk, amelyeket a Fidesz próbál valódi ügyként feltüntetni” – tette hozzá.


Egy hét, két informatikai biztos


Az OM közleménye szerint Koltai Péter frissen kinevezett informatikai biztos tévesen azt a tájékoztatást adta, hogy nem vett részt a Sulinet közbeszerzési ajánlatkérés dokumentációjának elkészítésében. Ezért Koltai Péter felajánlotta lemondását, amit Magyar Bálint elfogadott.


Ugyanezen közlemény szerint Majsai Sándor Gábor korábbi informatikai biztosnak, egy héttel ezelőtt azért kellett távoznia a minisztériumból, mert „a közigazgatási gyakorlat hiányából adódó technikai hibát” vétett egy korábbi, közel 2,5 milliárd forint értékű informatikai eszközpályázat előkészítése során, mellyel kapcsolatban vizsgálatot indított a tárca. A tárca szerint az ajánlattevő részéről kerülhetett sor megtévesztő magatartásra.


Az OM korábbi, a FigyelőNethez is eljuttatott közleménye szerint Majsai azért távozott posztjáról, mert „az elmúlt 10 hónap során az oktatási informatika valamennyi stratégiai területén lezárultak az előkészületek”, így a miniszteri biztos a jövőben „a távlati szakmai stratégia területével kíván foglalkozni”.
 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik