Belföld

A GM szerint EU-érettek a közúti fuvarozók

A Gazdasági Minisztérium álláspontja szerint a magyar közúti fuvarozók készek és felkészültek az uniós csatlakozásra, aminek többségük nyertese lesz.

Székely András, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) főosztályvezetője a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) közgyűlésén erről beszélve szombaton Budapesten elmondta: a szaktárca álláspontja az, hogy a jelenleg érvényben lévő nemzetközi fuvarozási engedélyeket csak 2004. május elsején váltaná fel az EU fuvarozási licence.

Ennek technikai lebonyolítására jelenleg két elképzelése van a GKM-nek. Az egyik változat az, 2004. május 1-je után még két hónapig érvényes lenne a jelenlegi nemzetközi fuvarozási engedély. A másik megoldás alapján az EU fuvarozási licence beépülne a magyar jogszabályokba azzal a kikötéssel, hogy az csak az EU-csatlakozás napján lépne hatályba. Székely András utalt arra, hogy erről a következő héten tárgyalnak az EU illetékeseivel.

A főosztályvezető kifejtette: az EU-csatlakozáskor hatályát veszti az a piacvédelmi intézkedés, ami szerint Magyarországon csak az a külföldi fuvarozó végezhet nemzetközi tevékenységet, amelyik előtte két évig belföldön már működött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik