Belföld

G8-csúcs az ellentétek árnyékában

Az iraki háborút kísérő megosztottság után, a nyugati világ gazdasági visszaesése, a gyenge dollár és az erős euró korszaka közepette új érdekközösséget hivatott sugározni a G8 eviani csúcstalálkozója, amely tegnap vette kezdetét az ásványvízforrásáról híres francia városban.

A világ hét leggazdagabb állama, valamint Oroszország legmagasabb rangú vezetőit felvonultató háromnapos fórum alkalmat ad Jacques Chirac francia és George W. Bush amerikai elnök személyes találkozójára is: az iraki kérdésben egymással élesen szembeszegülő két politikus utoljára tavaly novemberben, a prágai NATO-csúcson fogott kezet. Bush alig 24 órát tartózkodik majd francia földön, ma kora este utazik a Közel-Keletre.

Evianba, a világ ügyeiről döntő „igazgatótanácsi ülésre” meghívást kaptak 12 feltörekvő állam – köztük Kína, Brazília, India, Malajzia, Mexikó valamint arab és afrikai országok – vezetői.

Miközben a nyolcak és vendégeik a Hotel Parc Royal luxusszállóban, informális ebéddel megkezdték tanácskozá-sukat, a Léman-tó svájci oldalán a hét végén több összecsapásra került sor a biztonsági erők és az antikapitalista, alternatív globalizációt hirdető tüntetők között.

A G8-csúcsot példátlan biztonsági intézkedések jellemzik. Francia részről több mint 11 ezer csendőrt, rendőrt és katonát mozgósítottak. A tízezres svájci karhatalmi erőt mintegy ezer német rohamrendőr egészíti ki, akik a többi között a genfi repülőteret biztosítják. A térségbe föld–levegő rakétákat telepítettek. Evian közel nyolcezer lakója különleges azonosító-kártyát kapott, s a helyiek csak ezzel közlekedhetnek saját településükön.

Bush és Chirac egyaránt úgy nyilat-kozott, hogy „nagy örömmel” tekintenek az eviani randevú elé, megbékélésről azonban szó sincs. Franciaországot és az Egyesült Államokat továbbra is mély felfogásbeli különbségek választják el, amit jól jelez, hogy Chirac változatlanul jogtalannak tekinti az USA és Nagy-Britannia iraki beavatkozását. Bush „válaszul” az AIDS-elleni küzdelemre szánt 15 milliárd dolláros amerikai támogatást az európaiak magatartásától tette függővé.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik