Belföld

Bulgária szakít az IMF-el?

Az IMF hitelprogramja nélküli is képes programját jövőre végrehajtani Bulgária, feltéve ha gazdasága továbbra is a mostani jó teljesítményét tudja nyújtani. Erről a bolgár pénzügyminiszter beszélt a hét végén.

Milen Velcsev úgy fogalmazott, hogy kormányának nem áll szándékában új megállapodást kötni a pénzügyi szervezettel, ha a jelenlegi 300 millió dolláros hitelmegállapodás lejár.

Elemzők szerint a “szakítás az IMF-fel” nagyobb gazdasági szabadságot adhat Szófiának, hiszen az IMF-nek eddig komoly beleszólása volt a gazdaságpolitikai döntésekbe a balkáni országban. A pénzügyminiszter véleménye pedig az, hogy az IMF-től való függetlenedés határozott jel lenne a befektetők felé, hogy az ország felzárkózóban a jobban teljesítő uniós jelöltekhez.

Bulgária tavaly 4,8 százalékos gazdasági növekedést ért el, s maga az IMF jelezte, hogy erre az évre a növekedés még 5 százalékos is lehet. Az ország túlteljesítette az IMF elvárásait, s az idei év első negyedében költségvetésének többlete 110 millió levét ért el, jóllehet eredetileg több mint 300 millió hiányt tartottak valószínűnek.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik