Belföld

A román feketegazdaság a GDP 20-40 százalékát nyeli el

„A román gazdaság feketeágazata a GDP 20-37 százalékát teszi ki, a számításba vett kategóriáktól függően, más források viszont a GDP 40 százalékos szintjének átlépéséről is beszélnek" - áll a Románia gazdasági-ipari fejlesztési stratégiájában, melyet a Romániai Iparosok Egyesülete, az UGIR-1903 állított össze, s amelyet a Romania Libera idéz.

A dokumentum szerint a feketegazdaságban létrejött törvénytelen bevételek többek között gyermekmunkából, a különféle termékek csempészetéből és korrupciós tevékenységekből is keletkeznek. Ami a korrupciót illeti, a stratégia úgy becsüli, hogy a kormányon lévők 40 százaléka, a román állampolgároknak pedig 65 százaléka kap és ad kenőpénzt.

Függetlenül a gazdasági szinttől, a román háztartások körülbelül 65 százaléka jut feketén bevételhez, vagy pénzben, vagy természetben, különösen a mezőgazdaságban. Az UGIR-1903 által kidolgozott stratégia rámutat arra, hogy a látható gazdaságban történt befektetések, bár 2002-ben 7,8 százalékkal nőttek 2001-hez képest, nem haladják meg a 22 százalékot, szemben más közép- és kelet-európai országot, ahol a befektetési ráta 25-30 százalék. Nem csoda, hogy ilyen körülmények között Romániába 1990 után csak 9 milliárd dollár külföldi befektetés érkezett, míg Lengyelországba több mint 41 milliárd, Csehországba 36 milliárd és Magyarországba 28 milliárd dollár érkezett ugyanezen időszakban.

Forrás: Romániai Sajtófigyelő

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik