Belföld

Az OTP elnöke likviditási gondjait enyhítette a részvényeladással

Csányi Sándornak az OTP Bank Rt. elnök-vezérigazgatójának az elmúlt napokban végrehajtott részvényeladásai külső banki hitel visszafizetését, illetve magánbefektetéseinek finanszírozását célozták - közölte a pénzintézet a Budapesti Értéktőzsde honlapján pénteken.

A bank elnök-vezérigazgatója a héten összesen 491 205 darab
OTP részvényt adott el. Az üzletek árfolyamértéke meghaladja az 1,2 milliárd forintot. Csányi tulajdonában 1 574 945 darab részvény maradt, ezek értékesítését azonban jelenleg nem tervezi. A közlemény szerint Csányi Sándor eladásai nincsenek
összefüggésben sem az OTP Banknak a bolgár DSK megvásárlására beadott ajánlatának sikerével, sem pedig a kormányzatnak a lakáshitelek támogatási rendszerének megváltoztatására vonatkozó elképzeléseivel, illetve döntésével.


Bankárnak is vissza kell fizetnie a kölcsönt


Az üzleteket kizárólag magán jellegű okok indokolták. Ezek
között említi a közlemény a banki opciós és bonusz részvényprogram keretében az elmúlt években vásárolt részvényeket finanszírozó külső banki hitelek visszafizetését, továbbá az elnök-vezérigazgató magán érdekeltségi körébe tartozó társaságnál végrehajtandó tőkeemelést, részesedésszerzést.


A részvényeladás időzítésével kapcsolatosan a bankvezérnek
elsősorban a kibocsátók vezető állású személyeinek ügyletkötési korlátozását kellett figyelembe vennie. E szerint a tárgyévi  mérleg fordulónapjától az éves beszámoló közzétételéig, illetve a negyedéves gyorsjelentés közzétételére előírt határidő utolsó napját megelőző 15 napon belül kereskedési tilalom állt fenn számára.


Csányi szerint tartható az üzleti terv


Az OTP Bank és az elnök-vezérigazgató fenntartja azt a korábbi álláspontját, hogy megvalósíthatóak a bank 2003-as gazdasági évre tervezett eredményei. Ezt alátámasztják az első negyedéves eredmények, az azóta eltelt időben tapasztalt folyamatok és a banknak az év hátralevő részére vonatkozó várakozásai. A pénzintézet a lakáshitelek támogatási rendszerének megváltoztatására vonatkozó kormánydöntés után sem lát okot arra, hogy módosítson a 2003. április 25-i közgyűlésen ismertetett üzleti és eredménytervén.


A bank 2003-ban mintegy 70 milliárd forint adózás előtti
nyereséget tervez, ami 20 százalékos növekedés az elmúlt évhez viszonyítva. A bank mérlegfőösszegét az idén 2.587 milliárd forintra várják, ami 8,2 százalékos növekedés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik