Belföld

Orosz cég szállítja el a sérült üzemanyagcellákat Paksról

A hírek szerint a TVEL orosz üzemanyag-szállító céggel a nap folyamán aláírja Moszkvában Kocsis István vezérigazgató a szerződéstervezetet, a Paksi Atomerőmű hivatalosan is megbízza az orosz céget az üzemzavar felszámolásának munkálataival - jelentette be pénteken sajtótájékoztatón Hetzmann Albert vezérigazgató-helyettes Pakson.

A Framatome ANP-nek (FANP) a helyreállításban való részvételére vonatkozó kérdésre Hetzmann Abert úgy fogalmazott: az FANP felelősséget visel az üzemzavar bekövetkezéséért. Ebből a szempontból másként viszonyul az eseményekhez, mint az üzemanyag-szállító, amely rendelkezik olyan képességekkel, ami alkalmassá teszi a bekövetkezett állapotok felszámolására – fűzte hozzá. Megjegyezte: a francia-német cég június közepére ígérte a helyreállítási elképzeléseinek vitára bocsátását.


Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) pénteken nyilvánosságra hozott jelentésével kapcsolatban a vezérigazgató-helyettes közölte: az abban megfogalmazottakat még nem ismeri. A jelentés tartalmát ezt követően fogják elemezni és értékelni. Arra az újságírói felvetésre, hogy az OAH többször figyelmeztette az erőmű vezetését a biztonsági kultúra hiányosságaira, hogy a termelési szempontok mögött háttérbe szorulhatnak a műszaki nukleáris biztonsági szempontok, Hetzmann Albert kijelentette: nem tud ilyen figyelmeztetésekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik