Belföld

London lefelé módosította magyarországi előrejelzéseit

Lefelé módosították év végi magyarországi növekedési előrejelzéseiket a térséggel foglalkozó londoni befektetési elemzők a pénteken közzétett gyenge első negyedévi GDP-adat után, kiemelve, hogy a jegybanknak nincs kamatcsökkentési mozgástere. Az eltérő pénzügypolitikák miatt ugyanakkor nem tartották valószínűnek a "lengyel forgatókönyv" - vagyis a szinte teljes leállás - bekövetkeztét.

Dwyfor Evans, a Bank of America (BoA)londoni befektetési részlegének feltörekvő piaci stratégája, aki előző nap 3,4 százalékos éves gazdasági növekedést jósolt az első negyedévre, a 2,7 százalékos növekedésről szóló előzetes adat pénteki közzététele után azt mondta az MTI-nek: a hazai fogyasztás, amely a utóbbi időben a magyar gazdaság pillére volt, a jelek szerint megtorpant, és ez nem jelent sok jót az egész éves növekedés ütemére nézve.

„A BoA ennek alapján az eddigi 3,6 százalékról egyelőre 3,3 százalékra rontotta az idei éves magyarországi növekedésre vonatkozó előrejelzését” – mondta. Az elemző szerint nagyon valószínűtlen, hogy a jegybank az idén kamatot csökkent, vagyis a hazai vállalati szektor nem remélhet friss hátszelet a monetáris politikától. “Mindemellett a külső környezet is jó eséllyel gyenge marad, tehát a magyar gazdaság sem belülről, sem kívülről nem kap felhajtóerőt” – tette hozzá.

Evans mindezek alapján nem zárta ki, hogy az új, 3,3 százalékos éves növekedési előrejelzést is tovább rontják. (Már az előző, 3,6 százalék is csökkentett előrejelzés volt, a ház korábban 3,9 százalékot várt).


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik