Belföld

László Csaba szerint nincs szükség pótköltségvetésre

A pénzügyminiszter szerint nincs szükség pótköltségvetésre; a tárca továbbra is arra törekszik, hogy az államháztartás hiánya ne haladja meg az idén a tervezett 4,5 százalékos mértéket.

László Csaba pénteken Egerben sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva reagált az MDF csütörtöki kritikájára, miszerint tétlenség és csodavárás jellemzi a kormány gazdaságpolitikáját, illetve az államháztartás és a költségvetés kedvezőtlen helyzete miatt pótköltségvetésre van szükség.

A pénzügyminiszter szerint a feldolgozó ipari beruházások növekedése, amely az első három hónapban megközelítette az 5 százalékos értéket, jól mutatja, hogy a gazdaság a költségvetési hiány növelése árán fenntartott növekedés helyett elmozdult egy egészségesebb szerkezetű növekedés irányába.

Ugyanakkor a 2,7 százalékos mértékű, az első három hónapra vonatkozó növekedési mutató több mint 2 százalék ponttal magasabb, mint például a hasonló német adat, vagyis a magyar gazdaság gyorsabban tud fejlődni versenytársainál – mondta.

László Csaba szerint az új kormány hivatalba lépését követően komoly gazdaságpolitikai fordulat következett be. László hangsúlyozta, hogy az előző kormány utolsó időszakában gyakorolt – a magyar gazdaság versenyképességét és a környező országokhoz viszonyított pozícióját sok tekintetben rontó – gazdaságpolitika hatása nem múlik el egyik napról a másikra, az egyébként kedvezőtlen külső környezetben.

Ennek ellenére egyre javul Magyarország tőkevonzása – mondta hozzátéve, hogy megítélése szerint a növekedés mértéke az év egészében meghaladhatja a 3,5 százalékot. A befektetők között említette a General Electricet, a Suzukit, a Nokiát és a Sumimotót. A tőkebevonások a privatizációs bevételek befolyásához hasonlóan az év második felében valósulhatnak meg – tette hozzá.

A pénzügyminiszter közölte: egri látogatásának elsősorban az államháztartási törvény tervezett módosítása az apropója. A területi államháztartási hivatalok, az Államháztartási Hivatal és a Magyar Államkincstár összevonását célzó módosítás vitája a héten kezdődött meg. A javaslatnak az a célja, hogy egy egységesebb, így hatékonyabb és takarékosabb kincstári szervezetet hozzanak létre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik