Belföld

Hallgatnak a franciák olajáról

Nyugati sajtójelentések szerint Irakban hatályon kívül helyezik a Szaddám Huszein országlása alatt orosz, kínai és francia cégekkel aláírt olajszerződéseket.

A német Frankfurter Rundschau szerint az iraki olajminisztérium vezetésével megbízott ideiglenes olajminiszter, Tamir Gadban bejelentette, hogy az orosz Lukoillal felmondott egy szerződést, egy másikat egy kínai céggel “kölcsönös egyetértéssel” befagyasztott. A francia TotalFinaElf szerződésének felmondásáról Gadban és amerikai tanácsadója hallgatásba burkolóznak.

A Lukoil egyik szóvivője már az iraki háború kezdete előtt, márciusban eltökéltségét hangoztatta, hogy iraki olajszerződéseiket akár peres úton is megvédik. A kártérítések követelésénél hasonlóképpen járnának el, mint az amerikai cégek az iráni sah rendszerének bukása után 1979-ben. Oroszország Igor Ivanov külügyminiszter szerint kiáll olajszerződései teljesítése mellett. ENSZ-diplomaták szerint a szerződéseket egy korábbi rendszer kötötte, és a Biztonsági Tanács új határozata nem érinti a kérdést.

A határozat az Egyesült Államoknak és Nagy-Britanniának lényegében teljhatalmat ad az ország és olajipar igazgatására, egyszersmind megszüntetve az Irak ellen 1990 óta érvényes gazdasági szankciókat. „A Lukoil olajtársaság továbbra is érvényesnek tekinti iraki koncessziós szerződéseit, és amennyiben akadályozva lenne azok végrehajtásában, a genfi választott bírósághoz fordul – ezt a legnagyobb orosz olajvállalatnál a BBC hírére reagálva közölték. A Lukoil csak a legitim, a nemzetközi közösség által elismert bagdadi kormánnyal kíván majd tárgyalni a koncessziós szerződésről – közölték.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik