Belföld

A Fidesz támogatja Románia és Szlovákia NATO-csatlakozását

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselőcsoportja támogatja a NATO-ba a prágai csúcson meghívott mindegyik államnak a szövetségbe történő felvételét - írja a lapunkhoz is eljuttatott közleményében Németh Zsolt, a párt frakcióvezető-helyettese.

A Szovjetunió fennállásának idején a most csatlakozó államok – Szlovéniát leszámítva – évtizedeken át hasonló helyzetben voltak, mint Magyarország. Akaratuk ellenére tartoztak egy olyan szövetséghez – a Varsói Szerződéshez –, amely a belső szabadság elfojtása terén jeleskedett – írja a Fidesz közleménye. Németh Zsolt szerint “a Brezsnyev-doktrína értelmében lehetőleg közösen, katonai eszközökkel, akár fegyveres erőszakkal is meg kellett akadályozni a szabadságeszme térnyerését, el kellett fojtani az ilyen irányú törekvéseket, a Szövetség bármely államában ütötték is fel fejüket. Ez a doktrína többször gyakorlati alkalmazást nyert”.

A Szovjetunióba betagolt balti államok esetében különösen nagy az adósságunk. Ők szenvedtek talán a legtöbbet az elnyomástól. Éppen ezért erkölcsi kötelességünknek érezzük, hogy támogassuk őket egy olyan szövetség tagságának elnyerésében, amely garantálja számukra a sokáig áhított belső és külső szabadságot, a parlamentáris demokráciát és a külpolitikai orientáció szabad megválasztását – vélekedik a Fidesz.

“Magyarországnak érdeke, hogy szomszédai ugyanazon biztonsági szervezethez tartozzanak, hiszen szövetségesektől körülvéve növekszik saját biztonságunk is. Támogattuk és támogatjuk Románia és Szlovákia csatlakozását, azért is, mert taggá válásuktól azt reméljük, hogy az ezen államokban élő határon túli magyarok jogait biztosítani fogják. A NATO ugyanis a tagállamai biztonságát garantálni képes katonai szövetségen túl értékközösség is, amely értékek közül a szabadság első helyen áll. S nem lehet szabad az az állam, amelynek nemzeti kisebbségei nem használhatják szabadon anyanyelvüket, nem fejleszthetik szabadon kultúrájukat és nem őrizhetik meg nemzeti identitásukat” – fogalmazott Németh Zsolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik