Belföld

Bébikötvényt tervez a kormány

Kéttucatnyi, a gyermekek jövőjéhez és a köztársaság eszméjéhez kapcsolódó, a ciklus egészét átfogó program megvalósíthatóságát és költségeit vizsgálják az egyes tárcák – a Világgazdaság. A felmerült ötletek egyike a „bébikötvény" kibocsátása, de szó van különböző társadalmi alapok létrehozásáról is.

Minden újszülött kapjon egy meghatározott összeget, amelyet 18 éves koráig az állam kezel elkülönített számlán, a nagykorúságot elérve pedig a fiatal kamatokkal együtt hozzájut a támogatáshoz – az úgynevezett „bébikötvény” az egyike azoknak a programoknak, amelyek beindítását egyre intenzívebben fontolgatja a kabinet. Ez egyébiránt – hosszabb távon – a legköltségesebb is a tervezett intézkedések közül.

A kabinet még márciusi informális ülésén döntött arról, hogy kommunikációjában központi helyre emelendő két témát, a gyermekek jövőjét, valamint a köztársaság eszméjét „töltsék meg tartalommal”.

Az ülésen Kiss Péter kancelláriaminiszter és Gyurcsány Ferenc – akkor még mint miniszterelnöki főtanácsadó – kapott megbízást a programelemek javaslatszintű kidolgozására. Az elkészült – több tucat elemből álló – tervezet jószerével minden tárca műkődési területét érintően megfogalmaz programötleteket.

A minisztériumok most vizsgálják ezek megvalósíthatóságát, a kormány pedig hamarosan a konkrét költségek, az intézkedések realizálásához szükséges idő és az egyéb felmerülő tényezők tükrében dönthet arról, hogy a lista mely elemei milyen ütemezésben valósulhatnak meg.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik