Belföld

Voltak, vagy nem voltak tömegpusztító fegyverek Irakban?

Vizsgálat alá veszi a londoni parlament a brit titkosszolgálatok azon korábbi jelentéseit, amelyek szerint Szaddám Huszein elűzött iraki elnöknek hatalmas készletei voltak tömegpusztító fegyverekből - írta a csütörtöki The Times.

A vezető brit napilap értesülése szerint semmiféle ilyen fegyvert nem találtak eddig azokon a helyszíneken, amelyeket a kormány által tavaly októberben közzétett, az Irak elleni háború egyik fő megalapozójának tartott hírszerzési dosszié megjelölt. E dosszié tartalmát idézve tett a brit kormányfő rendre magabiztos kijelentéseket arról, hogy Huszein rezsimje milyen fenyegetést jelent a brit érdekekre és a Perzsa-öböl térségének biztonságára – írta a The Times.

A lap szerint a parlament hírszerzési és nemzetbiztonsági bizottsága várhatóan a jövő hónapban jelenti be a vizsgálat megkezdését; a bizottság elsősorban a tavaly októberi dossziéra fogja összpontosítani figyelmét.

A kabinetiroda egyesített hírszerzési bizottsága, amely annak idején a jelentéscsomagot összeállította, már maga is hozzálátott a dosszié újbóli tanulmányozásához. Kormányzati illetékesek azonban hangsúlyozzák, hogy ez nem jelent hivatalos felülvizsgálatot, és a nemzetbiztonsági, hírszerzési szolgálatok vezetői kitartanak amellett, hogy Szaddám Huszein titkos programot folytatott vegyi és biológiai fegyverek, valamint a megengedettnél nagyobb hatótávolságú rakéták kifejlesztésére – írta a csütörtöki The Times.

A lap szerint brit kormánykörökben meglepetést keltett az amerikai védelmi miniszter előző napi kijelentése arról, hogy az iraki tömegpusztító fegyvereket a szövetségesek esetleg soha nem találják meg. Donald Rumsfeld egy New York-i előadásában azt mondta: az is lehet, hogy e fegyvereket már a háború előtt megsemmisítették.

Tony Blair brit kormányfő nyíltan ellentmondott ennek a vélekedésnek, amikor Kuvaitban újságíróknak kijelentette: a legcsekélyebb kétsége sincs az iraki tömegpusztító fegyverek létezése felől. Hozzátette: a szövetséges erők a lehetséges helyszíneknek még csak egy kis részét vizsgálták át.

Brit külügyi források azonban a The Timesnak elismerték: nem számítanak arra, hogy Irakban vegyi és biológiai robbanófejekkel felszerelt rakéták tömegére bukkannak egy bunkerben. – Huszein okosabb csaló volt annál, semhogy ilyen egyértelmű bizonyítékokat hagyjon hátra – mondta az egyik idézett tisztviselő.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik