Belföld

Veszteséget veszteségre halmoz az Országos Cigány Önkormányzat

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) nem rendelkezett azzal az összeggel, amely fedezte volna a 2002. december 31-ig fennálló kötelezettségeket, vagyis a 2003-as évet eleve 6,5 millió forintos veszteséggel kezdte az önkormányzat.

Ez az új vezetés megbízásából készült pénzügyi-gazdasági átvilágítás eredményeit összefoglaló jelentésben olvasható, amelyet csütörtökön tárgyal az OCÖ közgyűlése; a dokumentum szerint a vagyonvesztés akkor is folytatódik 2003-ban, ha a szervezet takarékosan gazdálkodik.

A jelentés adatai szerint a tavalyi év utolsó napján 7,365 millió forint volt az OCÖ záró pénzkészlete – ezzel szemben azonban 13,906 millió forintnyi rendezetlen számla állt; ezen belül a kifizetetlen bérek 2,639, a köztartozások 3,240 millió forintra rúgtak.

A dokumentum szerint az OCÖ nyolc és háromnegyed millió forinttal még nem számolt el, a szaktárca pedig vitatja a sporttámogatás elköltési módját, s ez szintén növelheti a terheket. – A választások után részben szervezési, részben eljárási viták, illetve a leköszönő testület határozott szándékának hiánya miatt az önkormányzat vagyoni-pénzügyi átadás-átvétele nem fejeződött be – olvasható a jelentésben.

Rögzíti azt is, hogy az elszámolás formailag helyesen elszámolt tételeinek jogszerűségéről a leköszönő elnökség nem nyilatkozott, azokat nem hitelesítette, míg az új elnökségnek nem állt módjában a tételek érdemi vizsgálata az elhúzódó átadás-átvétel miatt.

A költségvetési támogatás szűkössége nem teszi lehetővé, hogy az OCÖ “takarékos” gazdálkodással visszapótolja az elveszett vagyont. Nem is feladat a roma társadalom képviselete során takarékossági programmal rövidíteni magát a roma társadalmat a múlt pazarlásaira hivatkozva – olvasható az anyagban.

A dokumentum úgy fogalmaz, tudomásul kell venni, hogy az OCÖ működtetése nem piacosítható, nem helyezhető vagyoni alapra. Új, átláthatóbb és hatékonyabb pénzügyi rendszert kell kialakítani, amely lehetővé teszi a gondos pénzköltés mellett a tényleges és fontos feladatok ellátását.

Egy, a jelentés mellékletét képező, csütörtökön az MTI birtokába jutott kimutatás szerint az OCÖ bevételei csak működésének első két évében haladták meg a kiadásokat; 1995-ben több mint 27, 1996-ban mintegy 13,5 millió forinttal.

A következő évet már 29 milliós – azóta is legnagyobbnak számító – veszteséggel zárta az országos önkormányzat, amelynek vagyona 1996 utolsó napján a százmillió forintot is meghaladta, míg tavaly december 31-én viszont mindössze 7,175 millió volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik