Belföld

Növekedtek az átlagjövedelmek – a felső határ 775 milló forint

Tavaly az átlagos összevont jövedelem 14 százalékkal 1,114 millió forintra emelkedett az önbevallást benyújtók adatai alapján, míg az átlagos adóteher ennél kisebb mértékben, 11 százalékkal 667 milliárd forintra nőtt.

Vámosi-Nagy Szabolcs, az APEH elnökhelyettese csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: az átlagos adóterhelés tavaly 22,6 százalék volt, ami 1 százalékponttal kevesebb az egy évvel korábbinál. Ez jórészt annak is köszönhető, hogy jelentősen, 27 százalékkal nőttek az igénybe vett adókedvezmények, amelyek összege 160 milliárd forintot tett ki. Ezen belül a lakáshitelre felvett adókedvezmények összege megháromszorozódott, 12 milliárd forintot tett ki. A családi kedvezmények mértéke tavaly 45 milliárd forint volt.

Az elnökhelyettes arról is beszámolt, hogy az önbevallások alapján tavaly a legmagasabb jövedelem Magyarországon 755 millió forint volt, míg az első száz legmagasabb jövedelemmel rendelkezők közé minimum 79 millió forintos éves jövedelemmel lehetett bekerülni.

Ajánlott videó