Belföld

Nem kapta meg a szükséges büdzsét, így lemondott a cseh védelmi miniszter

Benyújtotta lemondását Jaroslav Tvrdík cseh védelmi miniszter. Vladimír Spidla kormányfő tudomásul vette a miniszter lemondását - ezt maga Tvrdík jelentette be csütörtök délelőtt Prágában rendkívüli sajtótájékoztatóján.

A védelmi tárca vezetője kijelentette: számára elfogadhatatlan a kormány azon döntése, hogy a védelmi tárca a jövő évben csak a bruttó hazai termék (GDP) 2,05 százalékát kapja a költségvetésből az eredetileg tervezett 2,2 százalék helyett. Tvrdík szerint a döntés következtében át kell értékelni a haderőreformot is, amiért ő viseli a felelősséget, s számára ez elfogadhatatlan. A miniszter leszögezte, hogy Csehország a hadseregre fordított kiadásoknak a GDP gyakorlatilag két százalékán való tartásával a NATO iránt vállalt kötelezettségeit is megsérti, mert Prága már megígérte Brüsszelnek a kiadások 2,2 százalékra való emelését.

Prágai források szerint a védelmi tárca eredetileg tervezett költségvetésének 2,05 százalékra való csökkentését leginkább Bohuslav Sobotka pénzügyminiszter követelte a közkiadások általános reformja, csökkentése keretében, s ezt a követelését szerdán a kormány többsége is támogatta. Tvrdík kijelentette, hogy az államháztartás reformját maga is támogatja. Megjegyezte, hogy a haderőreform tervét át kell dolgozni, de bízik abban, hogy ezt az új tervet az új feltételek közepette utódja meg tudja valósítani.

Az a reformterv, amelyet mi dolgoztunk ki, a költségvetési támogatásnak a GDP 2,2 százaléka helyett 2,05 százalékra való csökkentésével nem valósítható meg. Ezért valakinek vállalnia kell a politikai felelősséget – hangsúlyozta Tvrdík. Megjegyezte: a hadsereg az új helyzet alapján 2008-ig összesen 36,3 milliárd koronával kap kevesebbet a tervezettnél, ami több elképzelés megvalósítását megakadályozza.

A 34 éves Tvrdík – aki korábban hivatásos katonatiszt volt – 2001 májusa óta irányítja a cseh védelmi minisztériumot. Tagja volt az előző, Milos Zeman vezette szociáldemokrata kormánynak, majd megőrizte posztját a 2002 júliusban hivatalba lépett, Vladimír Spidla vezette szociáldemokrata-kereszténydemokrata-liberális koalíciós kabinetben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik