Belföld

Nőtt a magyar cégek külföldi felvásárlásainak száma

2002-ben a külföldről kiinduló magyarországi vállalatfelvásárlások száma kalig változott az előző évhez képest, ugyanakkor nőtt a Magyarországról kiinduló tranzakciókszáma - derül ki a PriceWaterhouseCoopers Fúziók és felvásárlások Közép-Kelet-Európában című felméréséből.

2002-ben 78 külföldről indított magyarországi befektetés történt, míg 2001-ben 76 volt ezek száma. Ugyanakkor míg 2001-ben mindössze három Magyarországról kiinduló tranzakció történt, 2002.ben ezek száma hétre emelkedett.

A külföldi befektetők közül tavaly is a németek voltak a legaktívabbak Magyarországon: 20 lezárt tranzakciót hajtottak végre. Őket követték az osztrákok 11, majd az amerikaiak 6 lezárt ügylettel. Továbbra is fontos befektetőként említi a tanulmány az olasz és a francia befektetőket 5-5 lezárt tranzakcióval.

Az iparágakat tekintve a legtöbb befektetés a termelő szektorba történt, az összes tavalyi befektetés 17 százaléka ide irányult. A második legjelentősebb terület az élelmiszeripar, ahol a 2001-ben lebonyolított 10 ügylettel szemben tavaly 24-et hajtottak végre. A harmadik legfontosabb szegmensben, a pénzügyi szektorban az ügyletek száma azonos szinten maradt az egy évvel korábbival. Regionális összehasonlításban kiemelendő még a gyógyszer- és a vegyipari szektor, ahol 18 tranzakciót hajtottak végre.

A felmérésből kiderül, hogy a közép- és kelet-európai régió egyes országaiban eltérő mértékben mutatkoznak meg a globális trendek, nevezetes az M&A tevékenység világméretű csökkenése. A régióban Oroszországban és Lengyelországban nőtt leginkább a vállalatfelvásárlások száma, a fejlettebb gazdaságok – például Magyarország – szorosabban követik a globális trendet – áll a tanulmányban.

Általános tendencia a régióban, hogy csökken a tranzakciók értéke. A kilenc vizsgált közép-kelet-európai országban, Bulgáriában, Csehországban, Horvátországban, Lengyelországban, Romániában, Oroszországban, Szlovákiában, Szlovéniában és Magyarországon a 2001-es 24 millió dollárról 19 millió dollárra csökkent az egy tranzakcióra jutó érték és csökkent a belföldi ügyletek aránya is.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik