Belföld

A munkavállalókat védik a Munka törvénykönyvének módosításai

A Munka törvénykönyvének (Mt.) nemrég elfogadott módosításai alapvetően a munkavállalói érdekek védelmét szolgálják, fő céljuk, hogy a hátrányos megkülönböztetés tilalmát kiterjesszék a részmunkaidőben foglalkoztatottakra is - mondta Horváth István, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium főosztályvezetője csütörtökön.

Az előadó a budapesti konferencián azt hangsúlyozta, hogy a módosított törvény öt évben limitálja a határozott idejű munkavégzés felső határát. A munkavállalók kényszervállalkozóként való foglalkoztatásának visszaszorítása érdekében úgy rendelkezik, hogy a szerződés elnevezésétől függetlenül is munkaviszonynak kell tekinteni a jogviszonyt, ha a körülmények erre utalnak.

Az anyaság védelméről szóló nemzetközi egyezmény ratifikációjából fakadóan az új jogi szabályozás tartalmazza azt is, hogy a munkavállalót tilos terhesség megállapítására irányuló vizsgálat elvégzésére, illetve erről szóló igazolás bemutatására kötelezni.

Burány Sándor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter a tárca múlt heti tájékoztatóján azzal nyugtatta a cégeket, hogy a törvénymódosítás miatt a cégeknek nem kell dömpingellenőrzésekre számítaniuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik