Belföld

Minden második osztrák aggodalmaskodik a bővítés miatt

Az Európai Unió bővítése minden második osztrákban aggodalmat kelt, s ennek okai között a gazdasági problémák állnak az élen: elsősorban az olcsó keleti munkaerő bevándorlásától félnek, s a megkérdezetteknek csak 20 százaléka lát egyértelműen örömre okot a küszöbönálló bővítésben.

Ez az IMAS közvélemény-kutató intézet e héten közzétett felméréséből derül ki, amelyet április 27. és május 14. között ezerfős reprezentatív mintán végeztek a 16 éven felüli lakosság körében. A félelem második fő oka, hogy a megkérdezettek szerint bővítés után a “nagyok” – vagyis Németország, Franciaország és Nagy-Britannia – határozzák majd meg, mi történik az unióban.

Az EU bővítésével szemben különösen elutasítók a mezőgazdasági gazdálkodók: köztük 70 százalék az aggódók aránya, az 51 éven felüli idősebb korosztály körében 61 százalék, és a csekély, vagyis általános iskolai képzettséggel rendelkező felnőttek között 54 százalék fél. A bővítést leginkább a 30 éven aluli korosztály támogatja: köztük 30 százalék mondta azt, hogy az EU bővítése örvendetes, bár ugyanennyien aggódnak, s a többinek közömbös a kérdés.

A szkeptikusok úgy látják, hogy a bővítéssel az Európai Unió különböző problémákkal kerül szembe. Közülük 70 százalék arra számít, hogy erősödni fog az olcsó kelet-európai munkaerő bevándorlása, s 62 százalék véli úgy, hogy a kis országoknak kevesebb szavuk lesz. Több mint 55 százalék szerint állandó viszály lesz az unióban a vezető szerep körül, s közel ugyanennyien látják úgy, hogy a tagállamok nem lesznek hajlandók lemondani sok nemzeti jogról.

A bővítés támogatói ebben a közvélemény-kutatásban hozzáállásukat 64 százalékban a bővülő exportlehetőségekkel, 58 százalékban a minden tagállam számára várható gazdasági haszonnal és 55 százalékban a fiatal osztrákok számára az unióban nyíló nagyobb szakmai esélyekkel indokolta.

A megkérdezettek 38 százaléka úgy ítélte meg, hogy az európaiak túlságosan különbözőek ahhoz, hogy össze tudjanak nőni, s a megkérdezettek közel egyharmada arra számít, hogy az Európai Unió nagy csalódáshoz vezet majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik