Belföld

Magyarországon nem bűncselekmény a VIP-hitelek folyósítása

Megszüntették a nyomozást Princz Gábor és társai ellen az úgynevezett VIP-hitelekkel kapcsolatos ügyben. Bűncselekmény nem történt, a határozat ellen a Fővárosi Főügyészségnél lehet panaszt tenni.

Az ORFK nyomozás megszüntetéséről szóló, április 30-án kelt határozatából kiderül: a Postabank 1991 és 1998 között a piaci kamatoknál jóval olcsóbban, többnyire 10 százalékos kamatért folyósított hiteleket 70 ezer és 25 millió forint közötti összegben 129 ügyfelének.

Számítások szerint az olcsó hitelekkel és a kedvező betételhelyezésekkel a banknak csaknem 220 millió forint vagyoni hátránya keletkezett.

A nyomozás megállapította, hogy a bank speciális hitelezési és betételhelyezési tevékenységét külső és belső banki szabályok lehetővé tették, ezért bűncselekmény elkövetése nem állapítható meg, s az eljárás folytatásától sem várható eredmény.

Az ügyben még 1999 februárjában Járai Zsigmond pénzügyminiszter feljelentésére rendeltek el nyomozást. Ugyancsak feljelentést tett annak idején a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal és az APEH Üldözötteinek Szövetsége.

A rendőrség határozata ellen a Fővárosi Főügyészségnél lehet panaszt tenni.

Ajánlott videó