Belföld

London lebontaná az EU-amerikai kereskedelmi korlátokat

Gordon Brown brit pénzügyminiszter csütörtökön sürgette az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi korlátok lebontását.

Mint mondta, Európának és az Egyesült Államoknak együtt kellene működniük a kettejük kereskedelmét hátráltató akadályok lebontásában, túl kellene lépniük a napi problémákon, és nagyobb erőfeszítéssel kellene hozzálátniuk teljesen nyílt kereskedelmi és befektetési kapcsolat létrehozásához.

Brown két új tanulmányt kommentált, amelyek a két kereskedelmi térség nagyobb együttműködésének előnyeit részletezi. A tanulmányok a brit államkincstár és a holland pénzügyminisztérium felkérésére készültek.

A vizsgálatok szerint az Európai Unió évente több mint 100 milliárd eurót nyerhetne az EU-amerikai kereskedelem liberalizálásából, míg az Egyesült Államok évi 75 milliárdot. A viták közül a legfrissebb fejlemény: az Egyesült Államok a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) elé akarja idézni az Európai Uniót, annak a génmanipulált élelmiszerekkel kapcsolatos moratóriuma miatt. A panaszt legkésőbb június közepéig benyújtják. Az Európai Unióban a génmanipulált élelmiszerek importját négy és fél éve érvényben levő moratórium tilja, miközben az Egyesült Államokban ezeket az élelmiszereket nagy mennyiségben állítják elő. Az amerikai kormányzat az EU-moratórium miatt kukorica-, gyapot-, és szójatermékeit igazságtalan hátrányban érzi.

Az amerikai kormány általában is sürgeti az EU mezőgazdasági támogatási rendszerének reformját. Közben, ez év elejétől, az EU-ban világkvóta lépett érvénybe a gabonaimportra: a világ országai 2 981 600 tonna gyenge és közepes minőségű lágybúzát exportálhatnak az EU-ba tonnánként 12 eurós kedvezményes vámmal, kivéve azokat az országokat, amelyekkel – mint például az EU-tagjelöltekkel – az EU külön megállapodásokat kötött már régebben. A világkvótából 572 ezer tonna az Egyesült Államoké és 38 ezer tonna Kanadáé. A kvótán felüli gabonabevitelre tonnánként 95 eurós vámot vetnek ki az EU-ban.

Az Európai Bizottság e hónap elején értésre adta, hogy ha az Egyesült Államok őszig nem változtat exporttámogatási szabályozásán, az EU a jövő év elejétől összesen több mint négymilliárd dollár értékben vezethet be ellene kereskedelmi szankciókat. A figyelmeztetés az után hangzott el, hogy az unió hivatalosan is megkapta a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) vitarendezési testületének felhatalmazását a kilátásba helyezett büntetőintézkedések alkalmazására. Ennek birtokában akár 100 százalékos pótvámokat vethet ki az Egyesült Államokból importált termékek széles skálájára. A vitatott, 1984 óta alkalmazott amerikai törvény alapján a teljes amerikai exportnak több mint a fele részesül az átlagosan 30 százalékos adókedvezményekbe csomagolt szubvencióban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik