Belföld

Harmincegy országot érint az atípusos tüdőgyulladás

Újabb két halálesettel összesen 29-re emelkedett az atípusos tüdőgyulladásban (SARS) elhunytak száma Kanadában, Tajvanon pedig csütörtökön 50 újabb megbetegedést jelentettek.

Kanadában a hónap közepén már megfékeződni tűnt a járvány, de a múlt hét elejétől ismét nagyobb számban jelentek meg a SARS vírusával fertőzöttek. Jelenleg 34 embert tartanak kórházban, akik gyanús vagy valószínű esetnek számítanak. (Valószínűnek azt az esetet nevezik, amikor a tüdőgyulladást röntgennel kimutatják, és a beteg a közelmúltban érintkezett ázsiai feltételezett SARS-beteggel. Gyanús eset pedig az, amikor a páciensnél a tüdőgyulladás tünetei mutatkoznak, és szintén érintkezett ázsiai beteggel.)

Toronto körzetében több mint 6 ezer embert kértek már arra, hogy lehetőség szerint ne érintkezzenek a külvilággal. Szerdán egy középiskolát is bezártak, és a diákokat, illetve tanáraikat – összesen közel 2 ezer embert – szintén önkéntes karanténra kérték. A gyanús betegeket kezelő kórházakban korlátozták a látogatást, és nem fogadnak új pácienseket egyelőre.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerda este közzétett legújabb mérlege szerint 31 országban összesen 8240 feltételezett SARS-beteget tartanak nyilván, bár ezek közül 4891 már meg is gyógyult. A halálos áldozatok száma világszinten 745. Továbbra is Kína, Hongkong és Tajvan a leginkább sújtott ország, Ázsián kívül pedig Kanadában van a legtöbb áldozata a vírusnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik