Belföld

Haider mozgásban – visszatérne az országos politikába

Újabb lépést tesz az országos politikába való visszatérés felé Jörg Haider, a jobboldali populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) volt elnöke, aki néhány hónapja sértődötten kivonult onnan: a Kurier című független bécsi lap értesülése szerint visszatér az úgynevezett koalíciós tanácsba.

A testületet egyeztetési céllal hozták létre 2002-ben, Wolfgang Schüssel kancellár első kormányának megalakulásakor, mivel jelentős eltérések voltak az FPÖ és Schüssel Osztrák Néppártjának (ÖVP) programja között, miközben Haidernak a nagy bel- és külföldi nyomásra távoznia kellett pártja éléről.

Tavaly kora ősszel aztán Haider távozásra kényszerítette az FPÖ kormányban helyet foglaló, egyre pragmatikusabb politikusait, s ezzel felrobbantotta a koalíciót, s mivel ez pártja és személye népszerűségének zuhanásához vezetett, bejelentette, hogy kivonul az országos politikából, így a koalíciós tanácsból is.

Most azonban Ausztriában a kormány által tervezett nyugdíjreform miatt inog a társadalmi béke, és Schüssel pártjának népszerűsége zuhan. Ez arra indította Haidert – akiről már a választóktól a politológusokig mindenki úgy vélte, hogy végleg eljátszotta minden esélyét, s ezt maga is látja -, hogy újra színre lépjen.

A Kurier csütörtöki számában közölt értesülés szerint Haider Herbert Haupt alkancellárnak, az FPÖ jelenlegi elnökének kérésére visszatér a koalíciós tanácsba, s a hírt megerősítette mindkét politikus szóvivője. A testület a februárban hivatalba lépett új ÖVP-FPÖ kormány alatt is létezik, eddig azonban csak egyszer ülésezett. Tagjai a két párt elnökei, frakcióvezetői, valamint főtitkárai.

A Kurier úgy tudja, hogy Jörg Haider ezen kívül újra pártja élére akar állni, s ezt Haupt közvetlen környezetéből már nem cáfolták, míg Haider szóvivője híresztelésekkel kapcsolatban nem kívánt állást foglalni. A lap szerint a visszatérés előkészületei a pártban már folynak, egyebek között azzal, hogy háttérbe szorítják az előző koalíció széteséséhez vezető knittelfeldi konferencia bírálóit.

Általános megítélés szerint a pártelnöki tisztséggel Haider a parlamentbe akar visszajutni pártja frakcióvezetőjeként, ám ez nem cél, hanem eszköz. Az elsődleges cél, hogy Karintiában tartományi elöljáró maradhasson, s a parlamenti hely csak afféle biztonsági háló arra az esetre, ha ez nem sikerülne. A kudarcra azonban van esély, mivel Haider népszerűsége jócskán csökkent, s míg legutóbb az Osztrák Néppárt támogatásával kapta meg a posztot, könnyen lehet, hogy a közte és Schüssel kancellár között fokozódó feszültség közepette a kancellár pártja ezúttal nem áll mellé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik