Belföld

Félrevezetett az amerikai hírszerzés?

A tíz héttel ezelőtt kezdődött iraki háború első légicsapásának helyszínén járt a CBS, amerikai televízió forgatócsoportja. A Száddám meggyilkolásának céljával indított bombázás központjának átvizsgálása több kérdést is felvet.

A CBS iraki tudósítója szerint az amerikai hírszerzés tévedett, amikor Száddám feltételezett tartózkodási helyeként az úgynevezett Dora Farmot jelölte meg. Donald Rumsfeld, védelmi miniszter március 21-i kijelentése, miszerint az iraki vezető főhadiszállásának bombázása sikeres volt, nem fedi a valóságot. A háború befejezése óta a bombázás helyszínét Tim Madere, amerikai ezredes több ízben is tüzetesen megvizsgálta és azt állítja, hogy egyetlen holtestet sem talált.

Az amerikai légierő négy 2000 font súlyú bombát dobott le a hírszerzés által megjelölt helyre, mivel ott Száddám bunkerét sejtették. Madere ezredes semmilyen, a búvóhely létezésére utaló nyomot nem talált. A helyszínt egyébként már a CIA is átkutatta Szaddam DNS-e után nyomozva, de sikertelenül. „A bombák ütötte hatalmas gödrökön kívül nem volt ott semmi” – jelentette be az amerikai hadsereg ezredese.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik