Belföld

Az értők bora – Móri Ezerjó 2001, Bozóky pincészet

A középhegységet kettészelő Móri árok keleti felén a Vértes, nyugati partján a Bakony emelkedik, borászkodásra csak a Vértes déli-délnyugati lankái alkalmasak.


Az értők bora – Móri Ezerjó 2001, Bozóky pincészet 1
Móri Ezerjó 2001, Bozóky pincészet

A hajdan a völgyben, az őskori folyómederben itt felvonuló török embert és szőlőt kipusztított, a borvidéket a betelepülő bajorok és kapucinusok élesztették újjá, ők telepítették be az ezerjót is.

Az ezerjó a triászkori karbonátos alapkőzetre terülő homokon és löszön virul, korai érésű és bőtermő jószágként. Igazi hungarikumnak tartják, mely kemény, savas, illatban-aromában nem bővelkedő bort fial, gyengébb években tömegborként hasznosul, hozamkorlátozva és szépen iskolázva viszont elegáns, férfias, kemény és savas nedűt ad, mely sokszor kicsit grapefruitos illat-aroma-íz impresszióival egy napnyugati szakíró szerint emlékeztet a Loire menti Gros Plant du Pays Nantais-ra.

Bozóky egyenlő Mór, sőt Mór egyenlő Bozóky és Ezerjó. Egy csak egy legény van talpon a borvidéken, a 35 hektáros Bozóky családi pincészet, az egyetlen országosan ismert kibocsátó műhelye a hajdan hatalmas borvidéknek. Bozóky inkább konzervatív borász, aki a bor testét és az ízeket az illat rovására igyekszik gazdagítani, a zamatra, a hosszú, telt ízekre nagyobb hangsúlyt helyezve, mint a primer illatokra, a hordónak, az érlelésnek nagy szerepet tulajdonítva, nagyon helyesen.

E heti borunk világos szalmasárga spenótzöld reflexekkel (bár lehet, hogy ezt csak az ablak előtt bókoló mogyoróbokor és a segédanyagként használt Mészáros-Rohály Borkalauz becsillanó spenótzöld borítója miatt gondolom). Illatában a (túl)érett szőlő mézes felhangjait érezhetni nagyon visszafogottan, az ezerjónak nem az illat az erőssége. Maga a fajta se egy látványos-divatos fenomén, de sokat tud, belőle szűri Bozóky mester elegáns aszúit is, melyek mások, mint a tokaji aszúk, és rendkívül magas színvonalúak. E heti borunk fanyar, finom, ízében a vegetális jegyek dominálnak, van neki egy szép, érett birses-citrusos friss íze, benne a hordó szép, érintésnyi ánizsos medicinalitást idéző emlékével, az a típus, amire azt szoktuk mondani, hogy az értők bora. Kicsit korszerűtlen bor, mely több értéket képvisel, mint a divatos-illatos könnyűek, ajánljuk a komolyabb olvasmányok kedvelőinek. Kétezer forint alatti áron hozzáférhető, markáns magyaros sertéskarajhoz, szárnyasaprólék-leveshez, Bakonyi zsiványpecsenyéhez, fűszeres pulykához ajánlja a szakirodalom.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik