Belföld

Egyre optimistábbak a kis- és középvállalkozások

A kis- és középvállalkozói (kkv) kör üzleti várakozásait tükröző kkv-index májusban 51 százalék volt, szemben az áprilisi 48,5 százalékkal - derül ki az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet legfrissebb felméréséből.

Az index tavaly július óta most először emelkedett 50 százalék fölé. A FigyelőNet szerkesztőségéhez is eljuttatott csütörtöki összefoglaló szerint az üzleti bizalom erősödése a kis- és középvállalkozók körében alapvetően az ország gazdasági kilátásainak javulásával áll összefüggésben: májusban a nemzetgazdaság jobb lehetőségeiben a vállalkozások mintegy egyharmada bizakodik, míg a pesszimista várakozások aránya éves mélypontra, 23 százalékra esett.

A kkv-szektor szereplői szerint a cégek kilátásai is kedvezően változnak: saját vállalkozásuk rövidtávú lehetőségeit december óta folyamatosan növekvő arányban ítélik javulónak a cégek, a működési feltételeik romlásától a válaszadók 23 százaléka tart. Vállalkozásuk bővítésére a következő hat hónap alatt a cégek 41 százaléka lát lehetőséget. A pesszimista várakozások aránya 59 százalék.

Fél éven belül az élénkülő piaci viszonyok hatására erősödő verseny kialakulásától tart a válaszadók közel egyharmada, új erős versenytárs megjelenését 38 százalékuk valószínűsíti.

A beszállítói tevékenység folytatásában, illetve bővítésében bizakodók aránya a korábbi 21 százalékról májusban 25 százalékra nőtt. Az optimista válaszok még így is alacsony száma a szektor versenyképességi problémáira hívja fel a figyelmet. A felmérésben résztvevők a tevékenységük bővülését akadályozó tényezők sorában első helyen említették az elégtelen belföldi keresletet, második helyen az éleződő piaci versenyt. A szektor működése szempontjából kiemelt szerepet játszó belföldi értékesítés megítélése nem változott az előző hónaphoz viszonyítva. Termékei, szolgáltatásai piacának bővülését feltételezi a vállalkozások 28 százaléka, stabilitását 46 százalékuk.

Az áprilisi 8 százalékról 29 százalékra nőtt az exportpiacok kedvező változását megjelölők aránya. A kkv-szektor pénzügyi helyzete a következő fél évben a cégek 62 százaléka szerint változatlan marad, javuló likviditással 18, romlóval 20 százalékuk számol. A kis- és középvállalati vezetők az idei évre 5,4 százalékos fogyasztói inflációt várnak, az előrejelzés április óta 0,5 százalékponttal csökkent.

Decemberre átlagosan 4,8 százalékos 12 havi fogyasztói árváltozást várnak. A kkv-szektor cégei az idén éves szinten szerény, 3,2 százalékos saját hatáskörű áremelést terveznek. Az erősödő piaci verseny mellett háromnegyedük nem képes érvényesíteni áremelési törekvéseit.


 

Ajánlott videó