Belföld

Egyre optimistábbak a kis- és középvállalkozások

A kis- és középvállalkozói (kkv) kör üzleti várakozásait tükröző kkv-index májusban 51 százalék volt, szemben az áprilisi 48,5 százalékkal - derül ki az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet legfrissebb felméréséből.

Az index tavaly július óta most először emelkedett 50 százalék fölé. A FigyelőNet szerkesztőségéhez is eljuttatott csütörtöki összefoglaló szerint az üzleti bizalom erősödése a kis- és középvállalkozók körében alapvetően az ország gazdasági kilátásainak javulásával áll összefüggésben: májusban a nemzetgazdaság jobb lehetőségeiben a vállalkozások mintegy egyharmada bizakodik, míg a pesszimista várakozások aránya éves mélypontra, 23 százalékra esett.

A kkv-szektor szereplői szerint a cégek kilátásai is kedvezően változnak: saját vállalkozásuk rövidtávú lehetőségeit december óta folyamatosan növekvő arányban ítélik javulónak a cégek, a működési feltételeik romlásától a válaszadók 23 százaléka tart. Vállalkozásuk bővítésére a következő hat hónap alatt a cégek 41 százaléka lát lehetőséget. A pesszimista várakozások aránya 59 százalék.

Fél éven belül az élénkülő piaci viszonyok hatására erősödő verseny kialakulásától tart a válaszadók közel egyharmada, új erős versenytárs megjelenését 38 százalékuk valószínűsíti.

A beszállítói tevékenység folytatásában, illetve bővítésében bizakodók aránya a korábbi 21 százalékról májusban 25 százalékra nőtt. Az optimista válaszok még így is alacsony száma a szektor versenyképességi problémáira hívja fel a figyelmet. A felmérésben résztvevők a tevékenységük bővülését akadályozó tényezők sorában első helyen említették az elégtelen belföldi keresletet, második helyen az éleződő piaci versenyt. A szektor működése szempontjából kiemelt szerepet játszó belföldi értékesítés megítélése nem változott az előző hónaphoz viszonyítva. Termékei, szolgáltatásai piacának bővülését feltételezi a vállalkozások 28 százaléka, stabilitását 46 százalékuk.

Az áprilisi 8 százalékról 29 százalékra nőtt az exportpiacok kedvező változását megjelölők aránya. A kkv-szektor pénzügyi helyzete a következő fél évben a cégek 62 százaléka szerint változatlan marad, javuló likviditással 18, romlóval 20 százalékuk számol. A kis- és középvállalati vezetők az idei évre 5,4 százalékos fogyasztói inflációt várnak, az előrejelzés április óta 0,5 százalékponttal csökkent.

Decemberre átlagosan 4,8 százalékos 12 havi fogyasztói árváltozást várnak. A kkv-szektor cégei az idén éves szinten szerény, 3,2 százalékos saját hatáskörű áremelést terveznek. Az erősödő piaci verseny mellett háromnegyedük nem képes érvényesíteni áremelési törekvéseit.


 

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.