Belföld

Bowie, a bóvli – sztárok a tönk szélén

David Bowie nemcsak zenét, hanem pénzt is szerzett pályafutása során - például kötvények segítségével. Most vissza is kellene fizetnie a felvett összegeket...

A Moody’s hitelminősítő cég bejelentette, hogy bizonytalanná válhat a Bowie-kötvények hitelképessége. A popsztár hat évvel ezelőtt, 1997-ben
Bowie, a bóvli – sztárok a tönk szélén 1

vezette be – saját nevével jelölve – a tőzsdére hitelleveleit, amelyeket jövendő bevételeinek reményében bocsátott ki.


55 millió dollárt gyűjtött be ily módon Bowie, aki ezzel új piaci szegmenst teremtett az értékpapírok között. Időközben azonban a zenei piac drasztikusan átalakult: a várható royalty-bevételeket jelentősen csökkenti az a tény, hogy a dalok óriási mennyiségben ingyenesen tölthetők le az interneten.


Jacko, szegény

Az amerikai popénekes, Michael Jackson a csőd küszöbére jutott – állítják korábbi pénzügyi tanácsadói, akik pert is indítottak a világsztár ellen. A kereset szerint Jackson egy pénzügyi „időzített bombán” ül, amely „bármelyik pillanatban felrobbanhat” – írja a BBC. Jackson vagyona egykor 350 millió dollárt tett ki, ám most a Union Finance and Investment Corporation nevű cég szerint a 44 éves énekes 7,2 millió fonttal (és a kamatokkal) tartozik nekik. A cég jogásza, Pierce O’Donnell szerint „Jackson nem fizeti adósságait. Kevés jövedelme van, vagy egyáltalán nincsenek bevételei.” Jackson ügyvédje, Brian Oxman viszont úgy véli, hogy a sztárnak nincsenek pénzügyi problémái. 

Kevesen rendelkeznek saját copyrighttal


Az is nehezíti Bowie színpadon kívüli szereplését, hogy James Brown és az Isley Brothers ugyan követte az ő akcióját, bocsátottak ki kötvényeket, alapvetően azonban elszigetelt lépések maradtak e viszonylag kis horderejű tranzakciók a hitelpiacon – vélekedik a Financial Times (FT) brit gazdasági lap. Kevés művész rendelkezik ugyanis a szerzeményeihez és előadóművészi tevékenységéhez kötődő copyrighttal – magyarázza az FT.

A Moody’s-t alapvetően az aggasztja, hogy egyre inkább visszaesik a zenei eladások volumene, és így természetesen a bevétel is csökken. Az FT adatai szerint a lemezre, illetve más hanghordozóra rögzített zenei felvételek piaca tavaly 7 százalékkal esett vissza az árbevételt tekintve. A visszaesés nem új keletű: 2001-ben öt százalékkal zsugorodott a piac.


A magyar piac is 

Magyarországon is erősen visszaesett az utóbbi időben a kereslet a lemezek iránt. A kilencvenes években még tartott a közel évtizedes felívelés, a dinamikus bővülés, aztán 2000-ben közel 5 százalékkal, 2001-ben 16 százalékkal, 2002-ben pedig további 15 százalékkal kevesebb hanghordozót (például CD-t, kazettát és DVD-t) értékesítettek Magyarországon, mint egy évvel korábban. A teljes forgalomcsökkenés értékben 11 százalékos.  

Visszaesés nemzetközi szinten


A lemezkiadók nemzetközi szövetségének legfrissebb adatai szerint a CD lemezek közül az albumok terén hatszázalékos, az általában két zeneszámot tartalmazó kislemezeknél 16 százalékos csökkenés volt 2002-ben, a műsoros hangkazettáknál 36 százalékos, a műsoros zenei VHS videokazettáknál 42 százalékos. Ugyanakkor a DVD-eladások 58 százalékkal nőttek.

Az egyes országokat nézve az úgynevezett zenei albumok eladása az Egyesült Államokban 10 százalékkal csökkent tavaly, de Németországban és Japánban is 9-9 százalékkal. Nagy-Britanniában is 3 százalékkal visszaesett a zenei eladások volumene, csökkenésre évek óta nem volt példa.

A Moody’s éppen ezért felülvizsgálat alá vonta a Bowie-kötvények A3-as hitelbesorolását. Jelenleg a kötvények értéke mintegy 40 millió dollárra tehető. A Bowie-papírokat igen negatívan érintette az elmúlt időszakban az is, hogy az EMI lemezkiadó besorolása a “bóvli” kategóriába csúszott le, miután a cég hiába küzd hosszú ideje a zenei kalózkodással. Márpedig az EMI-nak 30 millió dolláros megállapodása van Bowie-val a zenész-énekes lemezeinek forgalmazására.


Van, aki bizakodik


A Bowie-kötvények kibocsátását intéző David Pullman, a Pullman Group elnök-vezérigazgatója ugyanakkor optimista. Szerinte, ha az EMI betagozódik egy nagyobb fúzió révén valamelyik másik kiadóba, akkor az egész mostani helyzet újraértékelődik.


Az ágazatban egyébként megsokasodtak az egyesülési kezdeményezések: az Apple Computer Inc. ajánlatot tett az Universal Music megvásárlására a Vivendi Universalnak. Az EMI Group pedig a hírek szerint az AOL Time Warner konszernhez tartozó Warner Music-kal és a Bertelsmann érdekeltségű BMG-vel is puhatolózó tárgyalásokat kezdett a fúzióról. A legutóbbi hírek szerint viszont a BMG tulajdonosa az AOL Time Warnerrel kezdett tárgyalásokba az esetleges egyesülésről. (Az más kérdés, hogy az AOL-ról viszont éppen most kezdik rebesgetni, hogy egyre valószínűbb, hogy kiválik a Time Warnerrel alkotott cégből.)


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik