Belföld

Bezár a bécsi Grundig – nehéz helyzetben Szécsény

Az osztrák Grundig tévégyár csődöt jelentett. Az üzem bezárása miatt az alkatrészeket szállító magyar cég is nehéz helyzetbe került - olvasható a Népszabadságban.

Minden próbálkozás meghiúsult, a Grundig bécsi televíziógyártó üzemét nem sikerült megmenteni. Az üzem vezetői már bejelentették a 850 alkalmazott elbocsátását az osztrák munkaerő-piaci hivatalnál.

A Grundig Austria adóssága meghaladja a 160 millió eurót, az összeg legnagyobb részével a cég a Bank Austria-Creditanstaltnak tartozik. A csődhelyzetben lévő német anyavállalat – bár felszámolási eljárását június végére halasztották – nem tud segíteni, a hitelezőkkel pedig nem sikerült megegyezni az átütemezésről.

A bécsi Grundig televíziógyár bezárása érzékenyen érinti a magyar Elektronikai és Mechanikai Termelő Kft.-t (EM), amely a bécsieknek gyártott televízió-alkatrészeket. Gulyás Imre, a vállalat igazgatója elmondta, hogy szécsényi gyárukban az első negyedévben még folyt a Grundig-alkatrészek gyártása, azonban a megrendelések leállítása miatt április 10-től háromszáz munkást állásszünetre kellett küldeniük. Az igazgató több mint félmilliárd forintra becsüli a bécsi gyár bezárása miatti kiesést. A Grundig-alkatrészek gyártása az EM termelésének 25-30 százalékát adta.

Öröm az ürömben, hogy a magyarok a bécsiek tulajdonában lévő gépsorokon folytatták a termelést, s azokat adósság fejében megszerezték. Így elvben eleget tehetnek az új megrendelők igényeinek.


 

Ajánlott videó