Belföld

Befektetési szolgáltatások az EU-csatlakozás után

Az Európai Unió belső piacának négy alapvető szabadságjoga közé tartozik a szolgáltatások és a tőke szabad áramlásának biztosítása.

A szolgáltatásokba beleértendők a befektetési szolgáltatások is, a határon átnyúló értékpapír-piaci műveletek pedig tőkemozgásnak tekinthetők.

Az uniós szabályok szerint bármilyen, az értékpapír-piacokon forgalmazott részvény, kötvény és egyéb értékpapír szabadon elérhető. Külföldiek korlátlanul vásárolhatnak belföldi értékpapírt, s ugyanígy belföldiek korlátlanul vásárolhatnak külföldi értékpapírt. Az európai befektetési alapok (UCITS) befektetési jegyeit ugyancsak szabadon lehet forgalmazni bárki számára.

Magyarországon jelenleg még nem lehet határon átnyúló szolgáltatást nyújtani, így befektetési szolgáltatást sem. Ezért bizonyos fajta tőkemozgások esetében kötelező magyarországi székhelyű közvetítő igénybevétele a tranzakció lebonyolításához.

Dencs Zoltán, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete Tőkepiaci engedélyezési főosztályának vezetője elmondta, hogy formálisan a jelenlegi szabályozás is ad ugyan lehetőséget külföldieknek fióktelep létesítésére, ehhez azonban olyan feltételeket kell teljesíteniük, ami ha nem is zárja ki, de mindenesetre nagyon gondos megfontolásra készteti az érdeklődőt. Nem véletlen, hogy egyetlen ilyen fióktelep sem működik ma Magyarországon, nemcsak a tőkepiacon, de a banki területen sem.

A csatlakozással viszont alapvető változás várható a szabályozásban: a mostani protekcionista politikát fel kell hogy váltsa egy teljesen liberális szabályozási politika. A hatályos tőkepiaci törvény már tartalmaz olyan előírásokat, amelyek a befektetési szolgáltatóknak az unió belső piacán történő letelepedését és a határon átnyúló szolgáltatásait szabályozzák. Ezek a rendelkezések azonban csak a csatlakozással lépnek hatályba. A csatlakozást követően bármely külföldi befektetési szolgáltató, amely az unió bármely országában engedéllyel rendelkezik, Magyarországon is nyújthat befektetési szolgáltatást.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik