Belföld

50-60 szállító járműből állna az iraki magyar alakulat?

Június elején a varsói haderő-tervezési értekezleten dől el, hogy a Magyar Honvédség saját szállító járműveit viszi-e Irakba, vagy más hadsereg járműveivel végezheti majd tevékenységét.

Havril András altábornagy, a vezérkari főnök helyettese újságíróknak nyilatkozva csütörtökön elmondta, hogy megkezdődött az előzetes felkészülés a misszióra, azonban csak a június 11-én lezáruló tervezési értekezleten tudják meg a magyar zászlóalj pontos feladatait.

Az altábornagy szerint egyebek között az is kérdéses még, hogy ki fizeti a szállítást, ki végzi az magyar misszió ellátását, így egyelőre nem lehet pontosan megbecsülni a magyar részvétel költségeit. Havril András szerint a feladat veszélyessége attól függ, hogy az Irakban tevékenykedő rendfenntartó csapatok milyen helyzetet tudnak kialakítani, mennyire lesznek urai a helyzetnek.

Mint mondta, a Magyar Honvédségnek gondoskodnia kell a szállító alakulat biztonságáról, ezért biztosító járműveket, katonákat is Irakba küldenek. Az MTI információi szerint a honvédség úgy tervezi, hogy az alakulat mintegy 50-60 szállító járműből áll majd. Ezeket az eszközöket összesen kilenc, felfegyverzett BTR típusú páncélozott járművel, illetve nyolc, a fegyveres katonákat szállító Unimog típusú teherautóval biztosítanák.

Az egyik elképzelés szerint három konvojt alkotnának a szállító járművekből, azaz mintegy 20 teherautó lenne egy-egy gépkocsioszlopban. Minden egyes konvojt három BTR páncélozott jármű kísérne: egy a konvoj elején, egy a közepén, egy pedig a végén. A gépkocsioszlopokat két-két Unimog teherautó is biztosítaná.

Feladattól függően természetesen kisebb konvojokat is alkothatnak, ebben az esetben csak egy páncélozott jármű vigyázna a menetre. A honvédelmi miniszter kedden úgy nyilatkozott, hogy várhatóan a Bagdadtól délre eső térségben, Magyarországnyi területen tevékenykedne majd a magyar zászlóalj lengyel fennhatóság alatt.

A honvédelmi tárca vezetője elmondta azt is, hogy e misszióban olyan katonák vehetnek majd részt, akiknek van gyakorlata menetbiztosításban, konvojkíséretben. A háromszáz fős katonai szállító kontingens Irakba küldéséről szerdán született elvi megállapodás a parlamenti pártok között. Az Országgyűlés a tervek szerint hétfőn dönt a magyar részvételről.

Juhász Ferenc, a szerdai négypárti egyeztetést követően elmondta, hogy két hónapon belül felkészíthető a magyar alakulat a misszióra. Közölte: a haderő-tervezési értekezleten derül majd ki, hogy augusztusban vagy szeptemberben indulnak Irakba a katonák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik