Belföld

Takarékos államkincstár?

A pénzügyminiszter évi félmilliárd forint megtakarítást remél a Magyar Államkincstár és az Államháztartási Hivatal összevonásától. Az erről szóló törvényjavaslat keddi parlamenti általános vitáján László Csaba azt mondta, hogy egyszerűbb és áttekinthetőbb struktúrára van szükség.

Az Országgyűlés kedden lefolytatta az államháztartási törvény, valamint a Magyar Államkincstár Részvénytársaságra és az Államháztartási Hivatalra vonatkozó egyéb törvényi rendelkezések módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitáját.

Évente félmilliárdot spórol az új államkincstár

László Csaba pénzügyminiszter expozéjában úgy fogalmazott: egyszerűbb és áttekinthetőbb struktúrára, takarékosabb és olcsóbb intézményrendszerre van szükség. Ezért szerinte a korábban Magyar Államkincstárnak hívott szervezetet be kell olvasztani az Államháztartási Hivatalba.

Az államkincstár végelszámolással megszűnne, funkcióját – eszközállományával és dolgozóival együtt – az Államháztartási Hivatal veszi át, amelynek Magyar Államkincstár lesz a neve. Az intézkedés mintegy ötszázmillió forint megtakarítást eredményezhet éves szinten.

Az ellenzék szerint nem indokolt az átalakítás

A fideszes Tállai András szerint a törvény politikai döntésen alapuló technikai törvényjavaslat, ami nem tekinthető az államháztartási reform részének. Az ellenzéki honatya úgy vélte, hogy az összevonást a költségmegtakarítás és az európai uniós pénzek fogadása nem indokolja, továbbá az ügyintézés nem lesz gyorsabb és szakszerűbb.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik