Belföld

Szenzáció szombaton – égi tünemény

A Merkúr-átvonulás és a részleges holdfogyatkozás után a hónap méltó befejezése lesz a részleges napfogyatkozás, érdemes a hajnalt egy magaslaton tölteni!

Ez a május a csillagászat hónapja: három izgalmas esemény megfigyelésére is lehetőséget adott. Május 7-én a Merkúr Nap előtti átvonulásában, 16-án
Szenzáció szombaton – égi tünemény 1

hajnalban a teljes holdfogyatkozásban gyönyörködhettek a profi és laikus csillagászok, 31-én hajnalban pedig részleges napfogyatkozás lesz.

Az emlékezetes 1999-es teljes napfogyatkozás óta Európából nézve most, május 31-én szombaton takarja el először a Hold központi égitestünket – ha csak részlegesen is. A gyűrűs napfogyatkozás során a Hold látszólagos átmérője valamivel kisebb a Napénál, így nem takarja el teljesen központi csillagunkat.


Fogyatkozva kel a Nap

Magyarországról szemlélve a fogyatkozás maximális mértéke 80 százalékos lesz, azaz a Napból csupán egy vékony sarló marad. A látványosságot fokozza, hogy a jelenség a kora reggeli órákban következik be, már a napkelte időpontjától kezdve figyelemmel kísérhetjük a nem mindennapi jelenséget.


Az északkeleti égbolton először egy “fél napkorongot” látunk majd felbukkanni, amely egy ideig tovább fogy. Az erősen fogyatkozott Nap Budapesten 4:52-kor kel.

Szenzáció szombaton – égi tünemény 2

A csillagászok szerint a kelő napsarló lesz a fogyatkozás legszebb mozzanata. Amint egyre magasabbra emelkedik a látóhatár fölé, úgy fogy egyre tovább. Budapesten 5:18 perckor lesz a „csúcs”: akkor éri el a takarás maximumát (80 százalékot). Utána a holdkorong lassan elvonul a Nap elől, fokozatosan csökken az eltakarás nagysága. A jelenség 6:16- kor ér véget. A fogyatkozás Magyarország teljes területéről látható lesz.


Nem szabad belenézni! 

Bár napkeltekor a légkör tompítja, a sugárzás ereje a Nap emelkedésével rohamosan nő. A szakemberek szerint hiába takarja el Napunk jelentős részét a Hold, a “maradék” ereje bőven elegendő ahhoz, hogy súlyos szemkárosodást okozon! Ezért mindenképpen speciális szűrőszemüvegen vagy ívhegesztéshez használatos hegesztőüvegen (13-as fokozatún) át nézzük. Szemünk épsége érdekében ne használjunk se napszemüveget, se kormozott üveget, se egyéb, házilag barkácsolt eszközt. Huzamosabb ideig még védőszemüveggel se nézzük a Napot: legfeljebb fél-egy percig figyeljük, majd tartsunk 10 perc szünetet. 

Aki kihagyja, annak 2005-ig kell várnia

A napkeltekor már zajló részleges napfogyatkozás megfigyeléséhez keressünk északkelet felé jó kilátást adó, lehetőleg magasabb helyet (például domboldalt), annak érdekében, hogy már a kelő Napot is meg tudjuk figyelni.

Budapesten a Magyar Csillagászat Egyesület hajnali fél öttől várja az érdeklődőket a Polaris Csillagvizsgálóba (III. ker., Laborc u. 2/C.), ahol távcsővel és kivetítéssel is figyelemmel kísérhető a jelenség. Az egyesület a napfogyatkozás alkalmával avatja a csillagvizsgáló új, 20 cm lencseátmérőjű távcsövét. A különleges alkalmat Kövi Szabolcs élő meditatív zenei koncertje festi alá. 

A Magyarország területéről megfigyelhető következő napfogyaztkozás 2005. október 3-án reggel lesz. (Magyarország területéről megfigyelhető napfogyatkozások 2000 – 2010 >>)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik