Belföld

PwC-felmérés a magyarországi fúziókról

Magyarország az egyik legérettebb piac a vállalategyesülések és felvásárlások tekintetében a PricewaterhouseCoopers (PwC) felmérése szerint. Margaret Dezse, a PwC vezető partnere szerdán Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: a magyarországi vállalategyesülési és -felvásárlási tevékenység bővülése tavaly nem érte el a régió átlagos, 15 százalékos szintjét, az előző évhez képest alig változott, a globális 17 százalékos visszaeséssel szemben azonban jó eredménynek tekinthető.

A PwC felmérésében csak a nyilvánosságra hozott magánbefektetéseket összesíti, nem szerepelnek benne a privatizációs befektetések és a zöldmezős beruházások. Tavaly Magyarországon 179 tranzakció zárult le, amelyek átlagos mérete 9,8 millió dollár volt. Ebbe nem számolták bele az E.ON 191 millió dolláros befektetését az Édászban. Minden ötödik tranzakció értéke volt nyilvános csak tavaly, ami 10 százalékos visszaesést jelent 2001-hez képest és a 46 százalékos regionális átlaggal összevetve is alacsonynak tekinthető.

A nyilvánosságra hozott magyarországi fúziók és felvásárlások értéke 1,9 milliárd dollárt tett ki. A közép-kelet-európai régió 7 országában az ügyletek értéke 15,6 milliárd dollár volt, megegyezően a tavalyival. Margaret Dezse elmondta, hogy Magyarországon egyedülálló módon a hazai tranzakciók aránya csökkent a megelőző évi 57 százalékról 52 százalékra.

Az elmúlt hét év tapasztalataihoz hasonlóan 2002-ben is a német befektetők voltak a legaktívabbak Magyarországon, 20 lezárt tranzakcióval. A befektető országok között a második helyen Ausztria állt, amit az Egyesült Államok követett. A Magyarországról külföldre irányuló tranzakciók száma a megelőző évi háromról tavaly hétre emelkedett és kizárólag a régióba irányult. Továbbra is a termelő szektor a legaktívabb iparág, ahol az összes tranzakció 17 százaléka valósult meg. Második helyen szerepelt az élelmiszeripar, illetve a pénzügyi szektor.

A szakember emlékeztetett rá, hogy a 100 millió dollárt meghaladó ügyletek száma az elmúlt években folyamatosan csökkent, 2000-ben öt, 2001-ben három, míg 2002-ben csak egy ilyen tranzakcióra került sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik