Belföld

Nincs, aki megírja az EU-pályázatokat

A héten zárul az uniós előpályázatokra kiírt határidő. Eddig csak ötven beadványérkezett; nincs, aki megírja őket - írja a Népszabadság.

Még meg sem érkeztek, de máris gondok lehetnek az EU-pénzek magyarországi felhasználásával. Ötletek és használható pályázatok híján ugyanis megeshet, hogy Brüsszeltől egy fillért sem fogunk kapni.

Pénteken lejár a határidő, amit a Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT) és EU-támogatások Hivatala írt ki pályázati ötletek begyűjtésére. A hivatal áprilisban több mint hatmilliárd forintos költségvetéssel hozta létre az Európa-pályázat előkészítő alapot: május 30-i határidővel ide várják az önkormányzatoktól, kistérségektől a konkrét ötleteket, vagyis azt, hogy hol, milyen fejlesztésre vennének igénybe uniós forrásokat.

Az elgondolással önmagában nincs is gond, hiszen így lenne idő a legjobb tervek kiválasztására, a pályázatok gondos megírására, amelyhez a hivatal szeptember 1-jétől konkrét segítséget is ígért. Így a 2004. május 1-jei csatlakozáskor késedelem nélkül – sőt elméletileg akár már 2004. január elsejétől – megkezdhetnénk az uniós pénzek felhasználását.

A valóság azonban ennél borúsabb. A hivatalba mindeddig összesen 50 pályázat érkezett, és bár Veress József elnökhelyettes arra számít, hogy az utolsó napokban – az adóbevallásokhoz hasonlóan – megindul a pályázatok özöne, arra viszonylag kicsi az esély, hogy számuk eléri a 600-650-et. Pedig az uniós csatlakozás után Magyarország rendelkezésére álló keretösszeg körülbelül ennyi projekt megvalósítását tenné lehetővé.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik