Belföld

Már kevésbé vonzó a bajoroknak Magyarország

A mintegy ezer Magyarországon működő bajor érdekeltségű cég az elmúlt 12 évben 4 milliárd eurót fektetett be, ami az összes magyarországi német invesztíció harmada.

Erről Otto Wiesheu bajor gazdasági, közlekedési és technológia miniszter beszélt a Bajor vállalatok tevékenysége Magyarországon című tanulmány megjelenése alkalmából rendezett sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

Hozzátette, a magyar-bajor kereskedelmi forgalom 2002-ben 7,9 milliárd eurót tett ki, ami 3,9 százalékkal több, mint a korábbi évben. A Magyarországra irányuló bajor export 2,8 milliárd euró volt tavaly. Ezzel Bajorország adja a német-magyar külkereskedelmi forgalom csaknem egyharmadát, amivel Magyarország egyik legfontosabb gazdasági partnere.

A bajor és magyar vállalatok közötti gazdasági együttműködés fő terepe a gépjármű- és gépgyártás, valamint a villamos- és elektronikai ipar. Wolfram Klein, Bajorország magyarországi megbízottja közölte, a tanulmányt a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara készítette el, amely a magyarországi székhelyű bajor vállalatok átfogó megkérdezéses felmérésén alapult.

Kifejtette, a bajor vállalatok túlnyomórészt elégedettek és újból vállalkoznának magyarországi beruházásra, bár kifogásolják az adó- és vámhatóság olykor befektető-ellenes magatartását, a megfelelően képzett munkaerő hiányát és néhány régió hiányos infrastruktúráját.

A cégek arra is számítanak, hogy a közeljövőben kedvező változás következik be forgalmukban, bár költségráfordításaik emelkedésével is számolnak. Wolfram Klein kiemelte, a magyarországi bérköltségek ma már nem minden tekintetben igazodnak a bajor vállalatok elvárásaihoz. Ezért és a már kifogásolt tényezők miatt is sok bajor cég úgy látja, inkább keletebbre helyezné gyártását, bár e döntéseket az anyacégek szövetségi szinten hozzák meg – hangsúlyozta Wolfram Klein.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik