Belföld

A lakosság bő harmada küldene katonát Irakba

A megkérdezettek bő egyharmada támogatná békefenntartók, szűk kétharmada pedig műszaki alakulatok küldését Irakba. Ez derül ki abból a felmérésből, amelyet a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet május közepén készített a Magyar Hírlap számára a felnőtt népességet reprezentáló 1200 fős minta személyes megkérdezésével.

Tavaly decemberben, négy hónappal az iraki háború kitörése előtt a lakosság 37 százaléka támogatta volna, hogy egészségügyi vagy műszaki alakulatokat küldjünk a térségbe. Jó egy hónappal a háború befejeződése után ez az arány lényegesen nagyobb, 62 százalék.

A békefenntartó alakulatok küldését már kevesebben támogatnák (37 százalék), arányuk a kormánypárti szavazók körében sem éri el az 50 százalékot.
Az iraki fegyveres beavatkozás egyébként a sikeres végkifejlet után sem lett rokonszenvesebb a magyar közvélemény számára: azt utólag is csak a lakosság egyharmada helyesli.

Ezzel együtt az elmúlt hónapban valamelyest javult a háború miatt komoly presztízsveszteséget elszenvedő Egyesült Államok megítélése. A májusi kutatásban már valamivel többen nyilatkoztak úgy, hogy Magyarország számára előnyös, hogy Amerika vezető szerepet játsszon a világban, igaz arányuk így is jócskán elmarad az iraki konfliktus előttitől.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik