Belföld

A jövő heti EKB ülést várja a devizapiac

Megkapaszkodott az euró a távol-keleti devizapiacokon szerdán, miután az előző nap rekordszintre erősödött a dollárral szemben. A piaci hangulat azonban óvatos maradt az Európai Központi Bank (EKB) jövő héten esedékes kamatdöntése előtt.

Az euró a dollárral szemben az elmúlt 30 nap során nyolc százalékkal erősödött. Kedden Tokióban rekordszintre drágult, majd New York-ban újabb rekordot ért el 1,1935-tel. A szerdai tokiói kereskedelemben 1,1810-en kapaszkodott meg a közös európai fizetőeszköz enyhe technikai konszolidációban. Kereskedők szerint még némi eurógyengülés elképzelhető, majd következhet az 1,2-es szint áttörése a dollárral szemben.

Az euró és a dollár kamatkülönbözetét kihasználó befektetők felszámolhatják pozícióikat, ha az EKB a jövő héten kamatot csökkent. Kereskedők szerint egy esetleges kamatcsökkentés valószínűségét növeli, hogy Ottmar Issing, az EKB vezető közgazdásza egy nyilatkozatában reális veszélyként említette a deflációt Németországban.

Az euró a jennel szemben Tokióban 138,59/64-en zárt a New York-i 138,48 után. Kedden a jegyzés rekordszinten, 139,17 jenen zárt.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik