Belföld

Új cigarettásdoboz: “a dohányosok korábban halnak”

Hamarosan megjelenik a dohánytermékek gyártásáról, forgalmazásáról és ellenőrzéséről szóló miniszteri rendelet – értesült a Népszabadság.

A gazdasági és közlekedési, az egészségügyi, a szociális és családügyi, valamint a földművelésügyi miniszter által jegyzett jogszabály célja, hogy a dohánytermékek gyártására, kiszerelésére és árusítására vonatkozó EU-irányelveknek megfelelő szabályozást léptessen életbe Magyarországon.

A rendelet a fogyasztók számára is szembetűnő változásokat hoz, hiszen hatálybalépését követően teljesen megváltozik a cigarettafélék csomagolása. A dobozokon a jogszabály tervezete szerint a jelenleginél jobban dominálnak majd a dohányzás káros hatásaira figyelmeztető feliratok.

A doboz egyik oldalának harminc százalékán vastag fekete keretben „A dohányzás súlyosan károsítja az egészséget” feliratnak, míg másik oldalának negyven százalékán a tizennégy lehetséges figyelmeztető felirat egyikének kell szerepelnie. A választható figyelmeztetések között olyanok vannak, mint „A dohányosok korábban halnak”, „A dohányzás elzárja az artériákat, szívrohamot és agyvérzést okoz”, „A dohányzás halálos tüdőrákot okozhat” vagy „A terhes nők dohányzása károsítja a magzat egészségét”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik