Belföld

Irakot nem hívták meg az OPEC értekezletére

A Kőolajexportáló Országok Szervezete nem küldött meghívót Iraknak a szervezet jövő hónapban rendezendő politikai tanácskozására, mivel a megszállt országnak egyelőre nincsen nemzetközileg elismert kormánya - közölték OPEC illetékesek.

A 11- tagországból álló szervezet június 11-én Katarban mérlegeli az olajkitermelés visszafogását, hogy teret biztosítson a növekvő iraki olajkivitel számára. Az ENSZ múlt héten hozott határozata értelmében az Egyesült Államok és Nagy Britannia tartja megszállás alatt az arab országot, amíg az ” iraki nép” létre nem hoz egy nemzetközileg elismert kormányt. Irak alapító tagja az OPEC-nek, és mindaddig rá is vonatkozott a szervezet kvótarendszere, amíg Kuvait lerohanása miatt nem rendeltek el ellene az ENSZ szankciókat.

Egyes amerikaiak által támogatott iraki emigránsok annak lehetőségét is felvetették, hogy Irak lépjen ki az OPEC-ből, hogy elkerülje a szervezet termeléskorlátozó döntéseit. Iraki olajipari illetékesek ellenezték ezt a felvetést, mondván, hogy az országnak nagy szükséges van az olajbevételekre

Ajánlott videó

Olvasói sztorik