Belföld

Csillag István Washingtonban tárgyalt az újjáépítésről

A magyar cégeknek az iraki újjáépítésben való részvételéhez kért politikai támogatást Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter kedden Washingtonban.

Tárgyalópartnereinek egyebek között kifejtette, milyen fontosnak tartja a magyarországi amerikai befektetések folytatódását az európai uniós csatlakozás után a kiegyensúlyozott beruházói és kereskedelmi szerkezet megőrzése érdekben.

Csillag István egynapos washingtoni látogatásán tárgyalt Don Evans kereskedelmi miniszterrel, Dan Frieddel, a nemzetbiztonsági tanács európai és ázsiai ügyekben illetékes főigazgatójával, találkozott Tom Lantos képviselővel, ellátogatott a Közép- és Kelet-Európai Információs Központba (CEEBIC), és az üzleti élet képviselőivel ebédelt, köztük Robert Ragannal, a Bechtel első alelnökével.

A magyar cégeknek maguknak kell felvenni a kapcsolatot a fővállalkozókkal, így a Bechtel céggel, de ahhoz, hogy eséllyel pályázhassanak az iraki újjáépítésben való részvételre, jobb referenciáikat elismerjék, szükség van a politikai támogatásra, amelyet az amerikai kereskedelmi miniszter meg is ígért. Csillag István az MTI-nek elmondta, tárgyalópartnerei nem tették szóvá a döntés elhúzódását az iraki stabilizációban való magyar részvételről, az nem merült fel a magyar cégek részvételét hátráltató tényezőként. Washingtonban tisztában vannak azzal, hogy a magyar kormánynak milyen nehézségei támadtak az ellenzék meggyőzésében.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik