Belföld

A bankok nem tudják betartani az új lakástámogatási rendeletet

A lakáshitelezés módosításáról szóló kormányrendelet júniusi hatálybalépését követően a megváltozott szabályok betartása komoly problémát jelent a pénzintézeteknek.

Porcsalmy Imre, a bankinformatikai rendszerekkel foglalkozóVemSoft Kft. vezetője az MTI-nek elmondta, hogy az új szabályozás szerint egy család csak egy államilag támogatott hitelt kaphat, és ennek vizsgálatát a rendelet a bankok feladataként írja elő. „A pénzintézetek azonban csak a saját ügyfeleiket tudják ellenőrizni, más bank nyilvántartásába nem láthatnak bele” – mondta tette hozzá.

A Bankszövetség által már korábban szorgalmazott, úgynevezett “pozitív lista” megoldhatná a problémát. Az elképzelések szerint ebben a központi adatbázisban mindenki szerepelne, aki kölcsönhöz jutott, illetve hitelkérelmét éppen elbírálják. Porcsalmy Imre sürgette annak tisztázását, hogy milyen adatvédelmi elvek alapján lehet létrehozni egy ilyen állományt. – Az ellenőrző rendszer kialakítása több hónapot vehet igénybe, a törvénymódosítás pedig pár nap múlva életbe lép – figyelmeztetett. A “pozitív lista” bevezetésével a szakember szerint az ügyfelek is jól járnak. A központi adatállományból ugyanis nemcsak az derül ki, hogy van-e az ügyfélnek hitelszerződése, hanem az is, hogy azt rendszeresen törleszt-e.

A nem fizetők kiszűrése azért jelent megtakarítást, mert az általuk okozott kárt a bankok beépítik kamataikba, és a várható veszteségeket mindig a becsületes ügyfelek fizetik meg. Ezzel a módszerrel a bankok számára csökken a kockázat és olcsóbb lehet a hitel is – állította Porcsalmy Imre. A lista bevezetésével ráadásul a hitelbírálat időigénye is lecsökkenhet, mert egyetlen adatbázisból kinyerhető az ügyfélre vonatkozó összes szükséges információ – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik