Belföld

Amnesty International: panaszok hazánkról

Az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának jelentése szerint Magyarországnak nincs átfogó törvényi erővel bíró óvintézkedése a diszkriminációval szemben.

Többek között ez áll az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet 151 országról szóló, 2002-re vonatkozó jelentésében, amelyet szerdán Budapesten mutattak be a magyar sajtónak. A dokumentum szerint az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága tavaly áprilisi jelentésében kifogásolta a romákkal szemben tanúsított általános diszkriminációt, a bebörtönzött romák nagy számát, valamint a rendőri letartóztatások és az őrizetbe vétel során alkalmazott bántalmazásokat és a még mindig szegregáltan működő iskolákat.

A bizottság felszólította a kormányt arra is, hogy hozzon létre egy független rendszert a törvényi visszaélésekkel kapcsolatos panaszok kivizsgálására – áll a jelentésben. A januárban hatályba lépett külföldiekre vonatkozó új jogszabályok kapcsán a jelentés szól arról is, hogy az országba illegálisan belépő menedékkérőket ki lehet utasítani még akkor is, ha önként jelentkeznek a magyar hatóságoknál.

Fodor Márk, a Magyarországi Amnesty International tájékoztatóján azt mondta: 2002-ben számos ország kormánya a terrorizmus veszélyére hivatkozva sértette meg az emberi jogokat. Elmondása szerint az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban új terrorellenes törvénycsomag alapján vádemelés nélkül és határozatlan ideig tarthatnak fogva külföldieket, és hasonló emberi jogokat fenyegető intézkedések léptek életbe világszerte.

Fodor Márk a jelentés alapján felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszországban a terrorizmus elleni küzdelem nevében folytatják a csecsenek elleni háborút, amelyben a hatóságok intézkedése nyomán hetente eltűnik egy ember Csecsenföldön. Fodor Márk ismertetése szerint 2002-ben 42 országban voltak önkényes, illetve törvénytelen kivégzések, legalább 54 országban vádemelés vagy bírósági tárgyalás nélkül tartottak fogva embereket, és 31 országban mintegy 1500 emberen hajtottak végre halálbüntetést.

A 2002. évi sajtóban az emberi jogok kapcsán leginkább Afganisztánról, az izraeli-palesztin konfliktusról, illetve Irakról lehetett hallani. Fodor hozzáfűzte: ugyanakkor nem esik szó arról, hogy Kínában több mint ezer embert végeztek ki az elmúlt évben, vagy hogy a kolumbiai polgárháborúnak 2002-ben 4000 polgári áldozata volt, és 350 ezer embernek kellett elhagyni otthonát a konfliktus miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik