Belföld

Az ősi vér szava szól – szlovák reakció a státusztörvényre

Nincs értelmetlenebb pereskedés annál, mint ami a kedvezménytörvény ügyében Szlovákia és Magyarország között kialakult, hiszen ebből a perből "nem a tartalom, hanem a tajtékzó ösztönök és az ősi vér szava szól" - írta szerdán a SME című szlovák lap.

A cikkíró, Peter Schutz úgy látja, hogy a kedvezménytörvény – legyen az az Orbán Viktor nevéhez fűződő eredeti változat, vagy a Medgyessy Péteréhez kötődő módosítás kísérlete – “eleve a konfliktust hordozza magában”, ezért Magyarország nem tehet európaibb lépést annál, mint hogy az egész törvényt semmissé nyilvánítja. Ugyanakkor “Szlovákia sem tehet európaibb lépést annál, mint hogy felszólítja Medgyessy Pétert, szponzorálja csak nyugodtan a polgárainkat, amíg ki nem merülnek a készletek”.

A szerző szerint a magyar kedvezménytörvény csakis azáltal válhatott a nemzetközi normákkal ellenkező jogszabállyá, hogy “az egyik fél faragatlan volt, és a törvény szándékáról előre nem konzultált a szomszédaival, a másik fél pedig kicsinyes volt, és nem értett egyet azzal, hogy a polgárait támogassák. És épp ez az, ami még helyrehozható” úgy, hogy a szlovák fél egyenesen a szlovákiai magyarok támogatására buzdítja a magyar miniszterelnököt.

Magyarország és Szlovákia egy év múlva egyszerre lesznek az Európai Unió tagjai. “Itt az ideje, hogy ennek megfelelően kezdjenek el viselkedni” – fogalmaz a liberális szlovák lap cikkírója, aki szerint “még attól sem görbülhet egyetlen szlováknak sem a haja szála, ha a magyarjaink nem évente húszezer, hanem havonta kétszázezer forintot kapnának Budapesttől,” mert az a kedvezményező és a kedvezményezett magánügye.

“Szó sincs tehát diszkriminációról, szó sincs területen kívüli hatályról vagy a (szlovák) függetlenség megsértéséről, egyszerűen csak szabad emberek szabad elhatározásáról beszélhetünk akkor, amikor valaki kedvezményt kínál vagy fogad el” – hangzik a szlovák sajtóban igen csak rendhagyónak tekinthető vélemény.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik