Belföld

Szlovákia: átalányadó és drága benzin

Szlovákiában a jövő évtől 19 százalékos átalányadót szabnak meg egyének és vállalkozások számára, egyben fél évvel előbbre hozzák az üzemanyagok, a dohány és az alkohol illetékének emelését.

A szlovák kormánykoalíció kedden átfogó adócsökkentésben állapodott meg, és ezzel összefüggésben azt is javasolja a parlamentnek, hogy emeljék fel az államháztartás jövő évi hiányának korlátját, a GDP 3,9 százalékára a korábban tervezett 3,4 százalék helyett.

A jövő évben az egyénekre és a vállalkozásokra egyaránt 19 százalékos átalányadót szabnak meg – egységesen ennyi lesz a javaslat szerint a személyi jövedelemadó és a társasági nyereségadó -, és az általános forgalmi adót szintén 19 százalékon egységesítik.

A pénzügyminisztérium az adókat 20 százalékban kívánta eredetileg rögzíteni. Korábban Oroszországban és Ukrajnában is bejelentették a személyi jövedelamadó egységesítését.

Szlovákiában a progresszív személyi jövedelemadó kulcsai jelenleg 10 százaléktól 38 százalékig terjednek, a társasági nyereségadó 25 százalékos, és két áfakulcs van érvényben: 14 és 20 százalékos.

A kormány a gazdasági növekedés gyorsulását reméli az adócsökkentéstől és az adófizetés egyszerűsítésétől.

Független szlovák közgazdászok úgy vélték kedden, hogy az adócsökkentés nyomán nőhet a munkakedv és az adófizetési készség, és ez ellensúlyozhatja a kulcs mérséklését, de szó sincs róla, hogy ezt mindenki biztosra venné. Az esetleges nagyobb hiányok megelőzésére a kormánykoalíció kedden azt is elhatározta, hogy az üzemanyagok, a dohány és az alkohol illetékek már júliustól emelik és nem pedig jövő januártól, amint korábban tervezték. Ettől a benzin literenként 1-3,50 koronával drágul, és az új illetékek már az idén 3,7 milliárd korona többletbevételt hoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik