Belföld

Kezdődik a második Szuper 8 milliméter fesztivál

A II. Szuper 8 milliméter fesztivált csütörtöktől vasárnapig rendezik meg Szegeden.

A csongrádi megyeszékhelyen a programról tartott keddi sajtótájékoztatón Rózsa Péter szervező közölte: az esemény a tavalyihoz képest gazdagodott és nemzetközivé vált. Az előző évi egynapos seregszemle sikere bebizonyította, van létjogosultsága egy olyan, akár több napig tartó fesztiválnak, ahol a szuper 8-as filmkultúra képviselői a kortárs színházi és zenei élet művészeivel közös színpadon mutatkoznak be.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a Kodak hosszú idő után újra gyártja a nyolc milliméteres technika alapanyagául szolgáló filmet, így a családi archívumokból származó művek mellett új alkotások is készülhetnek. A rendezvény érdekessége, hogy az egykori némafilmek – kortárs zenei kísérettel – élő színházi előadássá változnak.

Rózsa Péter a programból kiemelte a szentesi Maczelka Márk Szabadulás című alkotásának bemutatását, amely Olaszországban a “Under 20” fesztiválon elnyerte a legjobb rendezésért járó díjat. A filmet a rendezvény nyitónapján, 20 órától vetítik a Pinceszínházban.

Pénteken olasz és német filmklubok alkotásait mutatják be, szombaton pedig az 1960-as, 1970-es évek, valamint napjaink vajdasági képzőművészetét ismerhetik meg az érdeklődők. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a fesztivált a következő években filmes versennyé szeretnék fejleszteni, ahová a profik mellett meghívnák azokat az amatőröket is, akik szuper 8 milliméteres technikával készítik alkotásaikat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik