Belföld

A GKM a megújuló erőforrások terén fejlesztene

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) vizsgálja egy önálló megújuló energiahordozó nemzeti program elindításának lehetőségét - derül ki a szaktárca megújuló energiaforrásokról készített összeállításából.

Az összeállítás emlékeztet arra, hogy az Európai Unió elvárása szerint az összes energiafelhasználáson belül a megújuló energiaforrások arányát 2010-re a jelenlegi 6 százalékról 12 százalékra kell növelni.

Szigorú EU-normák

Magyarországon ez az arány 3,6 százalék és elvárás ennek megduplázása 2010-re. A GKM összefoglalója szerint Magyarországon rosszabb a helyzet a megújuló energiaforrásból termelt villamos energia területén. Az EU irányelve szerint a közösségben a megújuló energiaforrás arányát a villamos energia előállításában a 1995. évi 13,9 százalékról 2010-re 22 százalékra kell növelni.

Magyarországon a villamos energia 0,5 százalékát állítják elő megújuló energiaforrásból és optimista becslések szerint sem érheti el ez az arány az 5 százalékot 2010-re. Ezt is figyelembe véve, az EU 2010-re 3,6 százalékban határozta meg Magyarország számára az elérendő értéket.

Megújuló tűzifa

A jelenlegi magyarországi 3,6 százalékos megújuló energia részarányon belül az összes megújuló energia-felhasználás 71,9 százalékát a tűzifa jelenti.

A geotermia a 10,8 százalékot, a vízienergia 3 százalékot tesz ki. A növényi és egyéb szilárd hulladékok 11,3 százalékot, a hasznosított napenergia 0,2 százalékot tesz ki az összes energiafelhasználáson belül. A szeméttelepi, valamint a települési szennyvizekből nyert biogázból és a kommunális szemétégetésből 2,8 százalék származik.

Pályázati pénzek a megújuló energiaforrásokért

A megújuló energiaforrások hasznosításának növelése érdekében már több kormányzati szintű lépés történt. Egyebek között a Nemzeti Energiatakarékossági Program vissza nem térítendő támogatása mellett pályázni lehet a Környezetvédelmi Alap Célelőirányzat támogatására, illetve az Energiatakarékossági Hitel Alap kamattámogatásos kölcsönére.

A megújuló energiaforrás felhasználásának bővülését segítheti, hogy jövő évtől az önkormányzati területek a Nemzeti Fejlesztési Terv környezetvédelmi és infrastrukturális operatív program támogatását is igénybe vehetik a megújuló energiaforrást hasznosító beruházások támogatására.


 

Ajánlott videó