Belföld

Folytatódott az állam és a postabanki könyvvizsgálók pere

Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiumán kedden folytatódott a bizonyítási eljárás a magyar állam és a Postabank volt könyvvizsgálóinak perében; a következő fordulót októberre halasztották.

A 170 milliárd forint perértékű kártérítési jogvitát a Postabank 1994-1998 között tevékenykedő három könyvvizsgáló cégével – a Deloitte and Touche Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft.-vel, az Arthur Andersen Adó- és Vezetési Tanácsadó Kft.-vel, valamint a Prudentia Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft.-vel szemben indította az állam és a bank korábbi nagyrészvényesei.

Az államot képviselő ügyvédi iroda szerződésen kívüli károkozás címén kéri az alperesek elmarasztalását és kártérítésre kötelezésüket. A könyvvizsgáló cégek továbbra sem tartják megalapozottnak az állam keresetét, kártérítési igényét.

A mintegy két éve tartó jogvitával kapcsolatban Burai-Kovács János, az Arthur Andersen jogi képviselője az MTI-nek elmondta, jelenleg a bizonyítási eljárás folyik. Véleménye szerint ésszerű megoldás lenne, ha a bank küszöbön álló privatizációja előtt a felek egy peren kívüli egyezség formájában megegyeznének egymással. Burai-Kovács János ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az Arthur Andersen nem lát lehetőséget peren kívüli egyezségre, mert a cég megítélése szerint nincs semmilyen jogalapja az állam és a többi felperes keresetének.

A jogi képviselő aláhúzta, a bizonyítási eljárás során még inkább világossá válik, hogy nincs jogalapja a felperesek kártérítési igényének. Úgy vélte: nem valószínű, hogy még idén, azaz a Postabank lehetséges év végi eladása előtt lezárulna a per, hiszen a következő tárgyalást októberre tűzte ki a bíróság.

A felpereseket képviselő jogi iroda továbbra is fenntartja eredeti álláspontját. Annak idején a felperesek az állam és a Postabank korábbi nagyrészvényesei – az ÁPV Rt., a Magyar Fejlesztési Bank, a Magyar Villamos Művek Rt., a Magyar Posta és a Szerencsejáték Rt. azért indította el a pert és nyújtotta be a kártérítési igényét, mert úgy véli, a két nemzetközi auditáló cég és a magyarországi könyvvizsgáló társaság tevékenysége 1994-1998 között hozzájárult ahhoz, hogy az üzleti világ valótlan, nem a tényleges gazdasági teljesítményt tükröző képet kapjon a Postabank működéséről, tényleges pénzügyi helyzetéről.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik