Belföld

A dánok még a bővítés előtt megnyesik a szociális juttatásokat

A dán kormány szerint szociális rendszerük nem bírná el, ha a számításból Dániába települő kelet-európai bevándorlók juttatásait is finanszírozni kellene, így a szociális háló szétszakadását megelőzendő, lefaragnak a jelenlegi járandóságokból.

A dán társadalombiztosítási rendszer rendkívül engedékeny, már néhány hetes, Dániában munkával töltött időszak után élvezhetik a szociális háló előnyeit az európai állampolgárok, és egyes esetben a Dánia területén kívül élők is.

A foglalkoztatásügyi miniszter, Claus Hjort Frederiksen szerint meg kell változtatni a jelenlegi rendszert, mert ezzel megelőzhetik, hogy 2004. május elseje után Kelet-Európából “spekulatív munkaerő” érkezzen az országba. És mivel diszkrimináció nem jöhet szóba – a szigorító intézkedéseket elsősorban a dánok sínylik majd meg.

“Kormányunk számára fontos, hogy a munkaügyi piac nyitott legyen, és bárki szabadon munkát vállalhasson Dániában. Meg szeretnénk azonban előzni, hogy a dán társadalombiztosítási rendszert kihasználják. Nem szabad megengednünk, hogy a dán rendszerre spekulálók saját országukban élvezhessék a juttatásokat” – nyilatkozta a miniszter.

A szóban forgó szociális juttatások: a táppénz, az adókedvezmények és a gyermektámogatási rendszer.


 

Ajánlott videó

Kedden késő este jelentették be, hogy a tájékoztató idején életbe lépő szabályozás nyomán véget ér a 480 forintos üzemanyag korszaka: a Mol irányárai szerint a 95-ös benzin immár 641 forintba, a dízel pedig 699 forintba kerül.