Belföld

Berlusconi vereséget szenvedett Rómában

Részleges helyhatósági választásokat tartottak a hétvégén Olaszországban. Az Alpoktól Szicíliáig, 12 olasz megyében tartottak időközi helyhatósági választást, kilenc megyeszékhely kapott új elnököt, és közel 500 önkormányzati testület újult meg, többségükben 15 ezer lakosnál kisebb településeken.

Ez volt az első politikai megmérettetés Silvio Berlusconi és a jobbközép 2001-es győzelme óta. A helyhatósági választások első fordulójában Berlusconi elvesztette Rómát és a római tartományt. Szakértők szerint a főváros és körzetének döntése kulcsfontosságú és eredménye hűen tükrözi a jelenlegi politikai hangulatot.

A belügyminiszter összegzésében elmondta, hogy a lakosság 65 százaléka adta le szavazatát és kiemelte, hogy Róma és a körzetébe tartozó 11 millió szavazásra jogosult polgára közül 3 millióan járultak az urnákhoz.

A balközép – hivatalosan meg nem erősített adatok alapján – győzelmet aratott a hét végi választásokon. Silvano Moffa, távozó tartományi elnök is elismeri a baloldal sikerét, de annak okát a Rifondazione coministával, azaz a kommunista párttal kötött egyezségben látja, ami miatt szerinte később még komoly problémákkal kell szembenéznie a pártnak.

Az ellenzék azonban még nem számol ilyen gondokkal és nem rejti véka alá elégedettségét a római tartományban aratott sikerei felett. Francesco Rutelli a balközép koalíció vezetője úgy fogalmazott, hogy „a választásoknak akkora politikai jelentősége van, mint egy ház és tanulságos lecke azok számára, akik már tíz éve hatalmon vannak.”


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik